NISU MI KRIVI NI SRBI, NI ALBANCI, VEĆ: Poslednje četiri godine Oliver Ivanović je prošao kroz tešku torturu, a na kraju je ubijen s leđa!

Javnost u Srbiji, na Kosovu, ali i neke međunarodne diplomate, šokirala je vest da je Oliver Ivanović uhapšen zbog sumnji da je naređivao ubistva Albanaca 1999. godine i učestvovao u njima 2000. godine, za šta je zvanično i optužen sedam meseci od pritvaranja. Ivanović je u međunarodnoj i domaćoj javnosti važio za pomirljivog političara, koji nije bio nacionalista i koje je i u najgore vreme pomagao Albancima na KiM, pa su se i pojedine strane diplomate, među kojima je bio čak i Havijer Solana, čudile optužnici protiv njega. Nisu mogli da poveruju da bi on mogao da učestvuje u bilo kakvim zločinima.

To se pokazalo i na suđenju koje je trajalo dve i po godine. Za to vreme nijedan od 55 svedoka optužbe Ivanovića nije doveo u vezu sa ubistvima albanskih civila. Samo jedan rekao je da se to dogodilo, ali sam čin nije video. Njegovo svedočenje sud nije prihvatio.

Uprkos tome, Ivanović je po prvostepenoj presudi osuđen na devet godina zatvora zbog ratnih zločina 1999. godine, dok je proglašen nevinim po optužnici za zločine iz 2000. godine. Apelacioni sud, međutim, ukinuo je presudu po kojoj je osuđen na zatvorsku kaznu i vratio suđenje na početak, a ubrzo nakon toga Ivanović je pušten da se brani sa slobode.

"Upozoravali su da mi smeštaju"

Ipak, mnogo toga Ivanović je preživeo dok se nije vratio svojoj porodici. Posle mesec i po dana od njegovog pritvaranja i premeštanja u zatvor u Prištini, on je započeo štrajk glađu, jer iz ćelije uopšte nije izlazio. Procenjeno je da mu je ugrožena bezbednost, budući da su u tom zatvoru i zatvorenici i čuvari Albanci. Porodicu nije viđao, a zdravlje mu je bilo narušeno.

Nakon osam dana od početka štrajka Ivanović je prebačen u zatvor u Kosovskoj Mitrovici.

- Upozoravali su me da se moje ime pominje u kontekstu nekakvog mog učešća u ratnim zločinima. Nije me to previše brinulo jer sam znao da nemam nikakve veze ni sa jednim zločinom ni tada niti posle, iako sam znao da su mnogi dopali zatvora uz "svedočenje jednog ili više Albanaca". Verovao sam da su makar istraživanja UNMIK tužioca, sudijama bila dovoljna da se ovaj slučaj zatvori i pre nego je i otvoren. Sada je nekome trebao ovaj slučaj i tako je ponovo otvorena priča - ispričao je Ivanović u jednom od intervjua koje je dao iz zatvora.

Euleks nije želeo da ga pusti na slobodu

Nakon 557 dana u pritvoru, kada je već bilo jasno da protiv ovog bivšeg državnog funkcionera sa Kosova, nema nikakvih dokaza, da nijedno svedočenje nije potvrdilo optužnicu, doneta je odluka o produženju pritvora. Nisu pomogle ni garancije Vlade Srbije da će on u svakom trenutku biti dostupan Euleksu.

Ivanović potom ponovo odlučuje da stupi u štrajk glađu, a zdravstveno stanju naglo mu se pogoršavalo. Vlada Srbije, brojne nevladine ogranizacije i javne ličnosti apelovale su na Euleks da mu se omogući odbrana sa slobode, a u Kosovskoj Mitrovici danima su bili održavani protesti sa istim zahtevom. Posle nedelju dana Ivanović je smršao sedam kilograma, a osmog dana zbog lošeg zdravstvenog stanja prebačen je u bolnicu.

Posle 15 dana gladovanja, na nagovor porodice, lekara i prijatelja, odlučio je da prekine štrajk glađu, tokom kojeg je izgubio više od 10 kilograma. Ubrzo mu je određen kućni pritvor, što je porodica doživela kao lepu vest, ali je ipak posle četiri meseca ponovo vraćen u pritvorsku jedinicu u Kosovskoj Mitrovici. To se dogodilo nakon što mu je u januaru 2016. izrečena prvostepena po kojoj je osuđen na devet godina zatvora.

Šok, iznenađenje, razočarenje...

- Oliver je stub naše porodice. On nas bodri i hrabri, ali ne mogu ni da zamislim kako je njegovoj duši. Svi smo ovo jako teško podneli, a kako se on oseća, samo on zna. Sve što se dešavalo u vezi sa ovim suđenjem i on i mi smo preživeli zbog toga što je Oliver nevin čovek i toga smo svi svesni. Tu činjenicu ništa neće promeniti - rekla je tada Milena Ivanović Popović, supruga Olivera Ivanovića.

Njegova borba nastavila se u narednih godinu dana, da bi u februaru 2017. Apelacioni sud ukinuo presudu i ubrzo mu je ponovo određen kućni pritvor, da bi potom bio pušten da se brani i sa slobode.

- Mnogo različitih faza, osećanja sam prošao - od dubokog šoka, iznenađenja, razočaranja u međunarodnu pravdu i međunarodne institucije, zbunjenosti i besa zbog osećanja bespomoćnosti u sudaru sa pravnim nasiljem, politikanstvom, intrigama. Preispitivao sam svaki svoj potez po stotinu puta i zaključio da nisam pogrešio, tačnije nisam učinio ništa čega bih se stideo. Ni u snu nisam mogao očekivati da ću iskusiti zatvorske uslove - rekao je Ivanović nakon izlaska iz zatvora.

Izjavio je tada i da mu je najteže pala razdvojenost od porodice.

- Najmlađi sin je imao tri godine kada sam pritvoren, a sada ima šest. On je morao da nauči mnoge izraze koje deca njegovog uzrasta ne znaju, kao što su Euleks, sud, apelacija... Ali zato nije naučio da pliva, da igra košarku i šah. Sada moramo sve to ubrzano da nadoknadimo - rekao je on za "Blic".

"Nisu mi krivi ni Srbi, ni Albanci, već..."

Na pitanje ko mu je smestio, odgovarao je da to nisu ni Srbi ni Albanci, već međunarodni faktor. U jednom intervjuu upirao je prstom u neimenovanog predstavnika Euleksa u tužilaštvu, koji je, kako je rekao, smislio plan i pokrenuo inicijativu sa ciljem skretanja pažnje sa sopstvene umešanosti u još uvek aktuelnu aferu.

Posle nekoliko meseci na slobodi Ivanović je odlučio da se vrati u politiku, pa se tako u julu 2017. kandidovao za gradonačelnika Mitrovice. Od tada nije mnogo prošlo, a ispred njegove kuće zapaljen mu je automobil.

Ko je to uradio, nikad nije otkriveno. Sam Ivanović govorio je da nema ličnih neprijatelja, niti privatan biznis, te da nema razloga za ovu vrstu napada. Pretpostavio je da je reč o politički motivisanom delu.

- Ne očekujem ništa od ove policije, jer do sada nisu ništa uradili u sličnim situacijama. Ili je u pitanju nekompetentnost, što sumnjam, ili je u pitanju nedostatak hrabrosti i volje da se uđe u sukob sa kriminalcima i razreše ovakvi slučajevi - naveo je tada on.

Počinioci nikada nisu privedeni.

Do njegovog ubistva, išao je na suđenja, govorio je o nestabilnosti na Kosovu i upozoravao na moguće nasilje, i zatražio od nadležnih da povećaju bezbednost na severu Kosova.

Jutros u 8.15 Ivanović je ubijen kada je ulazio u prostorije svoje stranke.

Izvor: Blic.rs
Foto: Printscreen/Youtube

Pogledajte još