Privredni rast u Beču najveći u prethodnih 10 godina

Aktuelni izveštaj konjunkturnih kretanja iz Beča (jesen 2017.) Austrijskog instituta za ekonomska istraživanja (WIFO) polazi od privrednog rasta od +2,5% 2016. godine, što je najviša vrednost u prethodnih 10 godina. To će značajno uticati na opuštanje situacije na tržištu rada glavnog grada Austrije.

Potražnja potrošača na lokalnom i međunarodnom nivou rezultirala je privrednim rastom u Austriji i Beču. U glavnom gradu Austrije od toga je profitirao pre svega sektor usluga koji je svoj rast dodate vrednosti više nego udvostručio.

Broj nesamostalno zaposlenih porastao je prošle godine za 1,9% - vrednost koja u Beču od 1990. godine nije dostignuta. Umereni rast ponude radne snage u kombinaciji sa visokim privrednim rastom vodi do toga da nezaposlenost znatno opada.

Prema najaktuelnijim podacima iz decembra 2017. Beč sa 826.000 zaposlenih i 23,2 odsto ukupnog rasta zaposlenosti u Austriji beleži istorijski maksimum. Jedino kod starijih zaposlenih (55+) broj nezaposlenih je i dalje u porastu.

Foto: Promo

Pogledajte još