BEZ JO-JO EFEKTA: Poštujte pet pravila i zauvek izgubite kilograme

A kako se kilogrami ne bi vratili važno je pridržavati se sledećih 5 pravila.

1. Osnovno pravilo ishrane je uzimanje ugljenih hidrata u prvom delu dana, a unos proteina u večernjim satima. Kombinacija čaja za mršavljenje, i ishrane metaboličkog ritma garantovano rezultira gubitkom kilograma.

2. Dnevnu ishranu planirati u minimalno 3 obroka i to na način da se obroci prilagode individualno vremenu u kojem osoba ima najizraženiju glad.

3. Tokom jutra i dana (do poslepodneva) jesti nemasne ugljene hidrate – testenina, krompir, nemasni hleb ili još bolje dvopek uz voće i povrće, a za večeru povrće i proteine (posni sir, nemasno meso, riba).

4. Stroga kontrola u unosu masnoća – ne samo ulja, već i onih skrivenih u hrani (npr. keks ima oko 50 posto masnoće, grickalice, sirevi...).

5. Pokušajte da biljnu hranu (sve sveže voće i povrće) jedete što više, pa je po mogućnosti uklopite u baš svaki obrok. Dobro je uvesti naviku konzumacije salate kao pređela pre najvećeg obroka u danu. Izbegavati 'prazne' kalorije tj. slatku tečnost koja ima visok energetski sastav, a ne utiče na sitost. Piti puno, vodu ili prirodne napitke (čajevi, limunada), posebno one koji pomažu u kontroli osećaja gladi.

Izvor: Lepota&zdravlje.rs
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.