Grčka bi trebalo da traži pomoć MMF-a

PRAG, 3. aprila 2010. (Beta) - Generalni sekretar Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) Anhel Gurija poručio je da Grčka ne bi trebalo da okleva da zatraži pomoć od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), jar uz tako visoke kamate koje sada pozajmljuje, neće izdržati dugo.

"Nema razloga da okleva sa zahtevom za pomoć. Spasavanje Grčke ne ugrožava evrozonu ni evro. Preterane su priče da je sramota da MMF interveniše u evrozoni", kazao je Gurija u subotu za praške Lidove novini uoči posete Češkoj. Generalni sekretar OECD-a upozorio je da kamate koje Grčka plaća za nove pozajmice postaju nepodnošljivo visoke.

"Akutni rizik za Grčku nije da li će moći da pozajmi novac, već cena kamata. Tako visoke kamate ta zemlja neće moći da podnosi još dugo. Ne znam da li je došlo vreme da u Atinu dođe MMF i Grčkoj da jeftinije interventne pozajmice ", kazao je Gurija. OECD upozorava da grčki političari još nisu ni počeli da razmišljaju kako da izvuku zemlju iz krize, jer su u stresu da li će im neko i pod kojim uslovima pozajmiti novac.

Pogledajte još