Ukoliko si rođen 90-ih, ko su bili tvoji uzori tokom odrastanja?

U predstavi se takođe diskutuje o prototipu balkanskog muškarca i skreće se pažnja na sve negativne faktore koje dečaci prihvataju, samo da bi se uklopili u društveni standard. Postavlja se i pitanje da li su deca rođena 90-ih godina imala prave, ili bilo kakve, uzore tokom odrastanja.

Prošle godine, predstava je doživela svoje jubilarno, 100. izvođenje, šta je veoma retko kada je u pitanju predstava nezavisne produkcije. Muškarčine su izvedene pred punom salom pravih muškaraca, koji su takođe za tu specijalnu priliku dali svoje odgovore na pitanja šta znači biti pravi muškarac i ko su bili njihovi uzori tokom odrastanja.

Šta znači biti pravi muškarac u Srbiji danas?

- Znači slediti žene, jer žene u Srbiji nisu poslednjih decenija izazivale ratove, žene odlaze više u bioskope i pozorišta, više čitaju knjige  kaže Branko Rosić, novinar i pisac.

- Neko ko pokušava, i pored svih teškoća, da se bori za istinu i prave vrednosti, u vremenu koje nudi sve suprotno – ističe Marko Somborac, ilustrator i autor stripa u novinama "Blic".

Ko su bili vaši uzori tokom odrastanja?

- Moj uzor tokom odrastanja je bio moj otac, koji je uvek tu za ljude oko sebe i nikada nas nije izneverio. To je, takođe, i definicija pravog muškarca – govori Bojan Gluvajić, pevač benda Ničim izazvan.

- Madona kad je u pitanju pomeranje društveno prihvatljivih granica. Od nje sam naučio da u najkomercijalnije stvari možeš neprimetno da upakuješ najvažnije stvari. Štefi Graf kada je u pitanju upornost, profesionalnost i dostojanstvenost u porazu. Od nje sam naučio da pružim ruku boljem od sebe. Marlen Ditrih kada je reč o neodustajanju. Od nje sam naučio da čak i ako si prosečan u talentu, uvek možeš pomoći da ovaj svet bude lepše mesto ako radiš na sebi. Eto, tek sad vidim da su ovom muškarcu najveći uzor bile žene. Možda me to čini i više muškarcem nego druge – kaže Boris Trivan, kolumnista i bloger.

Foto: Saša Miljević

Do kraja prošle godine, predstava je izvedena 113 puta u 9 zemalja, a ovog januara je u Beogradu, na sceni Centra za kulturnu dekontaminaciju u Birčaninovoj 21 i to 23. januara od 20.00h.

Kako je tokom proteklih pet godina predstava palila lampice i tim svetlom skretala pažnju na važne društvene teme, u šestoj godini svog postojanja, "Muškarčine" žele da upali još sto lampica, osvetli i probudi što više mladih ljudi, i da ih podstakne da budu ono što jesu bez trunke straha od društva.

Ukoliko niste gledali predstavu "Muškarčine", za ovaj utorak, predlažemo vam teatar!

Više informacija na reflektorteatar.rs

Foto: Saša Miljević

Pogledajte još