Najviša zgrada sveta ponovo otvorena za posetioce

DUBAI, 4. aprila 2010. (Beta-AP) - Sprat za posetioce najviše zgrade sveta, koji žele da razgledaju panoramu Dubaija i okolne pustinje, ponovo je otvoren u nedelju.

Pre dva meseca kvar lifta je zarobio znatiželjnike na više od 120 spratova iznad tla što je vlasnike prinudilo da obustave posete.

Desetine turista su u nedelju čekale u redu za ulaznice od 100 dirhama (20 evra) da liftom odu na 124 sprat oblakodera Burž Kalifa, visokog 828 metara.

Sprat za posetioce je zatvoren februra, mesec dana po svečanom otvaranju zgrade, kada se pun lift, sa 45 putnika, zaglavio između spratova. Posle 45 minuta spasioci su spustili merdevine pomoću kojih su posetioci izašli.

Ni sada, dva meseca kasnije, nije jasno zašto se lift pokvario.

Taj kvar je postao velika neprijatnost za Dubai čiji su se vladari nadali da će Burž Kalifa biti glavni mamac za turiste dok se njihov zalivski grad-država narušenog finansijskog zdravlja, bori da spase imidž vrhunske arapske metropole.

Šiljati srebrni oblakoder koji je koštao milijardu ipo dolara, ne samo što je najviša zgrada sveta, već i najviša građevina uopšte.

Burž Kalifa (http://www.burjkhalifa.ae/) ima 160 spratova za stanare i poslovni prostor, 46 servisnih spratova i dvospranu podzemnu garažu. Sprat za posetioce, na dve trećine visine zgrade, sasvim je zastakljen, ali ima i ograđenu terasu.

Oblakoder ima 57 liftova, američke proizvodnje. Zbog dimenzija zgrade, liftovi ne idu celom njenom visinom, već su podeljeni u tri grupe - do 43, 76. i 123. sprata.

Sprat za posetioce je jedini deo oblakodera koji je uopšte i otvoren, a u ostalim delovima zgrade se još radi, te u njoj za sada nema stanara i korisnika poslovnog prostora.

Pogledajte još