PROMENITE NAVIKE: 5 grešaka zbog kojih ne možete da smršate

Unosite premalo vode

Voda pomaže u kontrolisanju apetita i smanjuje mogućnost prejedanja, ali to nije sve. Ukoliko dehidrirate, vaši bubrezi ne mogu funkcionisati kako bi trebalo, stoga telo dodatno napreže jetru. Dok jetra prekomerno radi, masti koje unosimo u organizam se ne razlažu već talože.

Važno je znati da je sa povećanim unosom vlakana neophodno povećati i količinu vode. U suprotnom ćete umesto da podstaknete rad probave izazvati konstipaciju.

Preskačete unos proteina

Brojan istraživanja su pokazala da povećani unos proteina podstiče mršavljenje. Proteini brzo stvaraju dugotrajan osećaj sitosti, podstiču izgradnju mišića i potrošnju masti. Telu je potrebno više energije da razgradi protein u odnosu na ugljenehidrate i masti.

Preporučeni dnevni unos proteina zavisi od vaše telesne težine (u proseku od 40 do 80 g dnevno). Unos proteina obezbedićete tako što ćete u ishranu uključiti jogurt, jaja, ćuretinu i piletinu… Za užinu pojedite badem, koji je zdrava zamena za grickalice a ima jaku kalorijsku vrednost i držaće vas sitim neko vreme.

Dane provodite sedeći

Čak i da svakodnevno vežbate, nije zdravo da ostatak dana provedete bez aktivnosti, sedeći. Naučna istraživanja su pokazala da samo nekoliko sati sedenja usporava potrošnju masti. Samo dva minuta hoda na svakih sat vremena učiniće da telo brže sagoreva masti i na taj način ćete izgubiti i do 59 kalorija više.

Svakodnevno bi trebalo da napravimo deset hiljada koraka, što uz samo malo truda postaje rutina. Ne zaboravite da lift zamenite stepenicama.

Vežbate redovno

Verovatno vam zvuči čudno, ali svakodnevno važbanje vam može otežati gubitak kilograma. Osobe koje vežbaju redovno unose više kalorija jer misle da to mogu. Glad osećaju odmah nakon važbanja, jer se telo navikava na smanjenje unosa kalorija. Ne treba se izgladnjivati ali se treba truditi da nakon vežbe konzumiramo nešto što će nas zasititi ali ne i udebljati.

Hronični stres

Hormon stresa, kortizol, pospešuje pojačan apetit ali i potrebu za ugljenimhidratima. Istraživanja su pokazala da povećanje stresa povećava rizik od prikupljanja masti u području abdomena, što je štetno za vaše zdravlje. Prekomerna količina masti u predelu abdomena može izazvati dijabetes tipa 2, moždani ili srčani udar.

Izvor: Lepota&Zdravlje
Foto: Ilustracija/Unsplash

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.