Najhitniji slučajevi za transplantaciju srca u Beč

BEOGRAD, 5. aprila 2010. (Beta) - Ministar zdravlja Srbije Tomica Milosavljević izjavio je da će krajem ovog meseca biti omogućeno da deo pacijenata kojima su potrebne transplantacija srca i pluća bude operisan u Beču na teret srpkih ustanova koje potpišu sporazum.

Milosavljević je agenciji Beta kazao da će krajem aprila Srbiju posetiti predstavnici Međunarodne fondacije Eurotransplant, koja posreduje u donaciji organa, i da će dati saglasnost da Austrija u okviru pet odsto stranaca koje može staviti na listu te fondacije uvrsti decu i najhitnije slučajeve iz Srbije.

"Pripremljen je blizanački ugovor o saradnji zdravstvene ustanove u Beču sa Beogradom. Podrazumeva se saglasnost Eurotransplanta, a najverovatnije će ugovor potpisati Univerzitetska dečja klinika u Tiršovoj i to, pre svega, za transplantaciju srca i pluca", naveo je ministar. On je izrazio nadu da će Srbija polovinom ove godine postati i preliminarni član Eurotransplanta, čime bi veći broj dece i hitnih slučajeva bio uvršćen u mrežu te fondacije, koja pokriva skoro trećinu Evrope, odnosno oko 150 miliona stanovnika.

Pogledajte još