Povećana imovina penzionih fondova

BEOGRAD, 5. aprila 2010. (Beta) - Imovina dobrovoljnih penzijskih fondova u Srbiji na kraju februara iznosila je oko 7,7 milijardi dinara, što je za 52,8 odsto više nego u istom periodu 2009. godine, saopšteno je u ponedeljak iz Društva za upravljanje dobrovoljnim penzijskim fondom Rajfajzen future.

Direktorka Snežana Ristanović je u saopštenju za javnost navela da su ostvareni rezultati dobrovoljnih penzijskih fondova utoliko značajniji ako se ima u vidu i nedovoljna razvijenost domaćeg tržišta kapitala. "Ove godine realno je očekivati rast ovog sektora, s obzirom na pojačanu svest građana o potrebi dodatnih prihoda u starosti u vidu privatne penzije," navela je Ristanovićeva.

Fondovi u Srbiji dobili su u poslednjih godinu dana više od 14 hiljada novih članova, pa ih je sada 216.630. Ukupna imovina Rajfajzen future na kraju februara iznosila je 720,4 miliona dinara,i ima tržišno učešće od 9,39 odsto. Od 1. februara 2010. godine, povećan je maksimalni neoporeziv iznos uplata u dobrovoljne penzijske fondove na 3.894 dinara.

Pogledajte još