Sve se manje poštuje uloga medija

BEOGRAD, 5. aprila 2010. (Beta) - Predstavnica za slobodu medija OEBS-a Dunja Mijatović ocenila je u ponedeljak da se stanje u medijima u poslednjih nekoliko godina pogoršalo, a posebno su učestali primere gušenja slobodne reči u vidu fizičkih napada na novinare širom regije, ali i samocenzura.

"Izuzetak nisu ni države bivše SFRJ gde je i dalje prisutan govor mržnje. Opšte je poznato da su mediji odigrali značajnu ulogu u podsticanju mržnje, nasilja i etničkog šišćenja. Još se osećaju posledice neodgovornog javnog diskursa koji su podsticale vlade i političari koji potpuno dominiraju medijima 'svog naroda'", kazala je Dunja Mijatović u intervjuu agenciji Beta.

Prema njenim rečima, opšta negativna političko-ekonomska situacija koja se reflektuje na celokupno društvo itekako je doprinela stvaranju sve lošije situacije kada je sloboda medija u pitanju.

"Primetno je da se sve manje poštuje uloga koje mediji imaju u svakom društvu i ignoriše činjenica da obavljanje javne funkcije podrazumeva odgovornost prema javnosti i omogućavanju pristupa medijima da neometano izveštavaju o njihovom radu i obavljanju javne funkcije koja im je poverena", kazala je predstavnica OEBS. Ona je posebno upozorila na samocenzuru kao vid ugrožavanja medijskih sloboda u kojoj sami novinari imaju veliku ulogu.

Pogledajte još