Praistorijski grobovi

MRČAJEVCI, 06. april 2010. (FoNet) - U Mrčajevcima, na potesu Krnjine, arheolozi Narodnog muzeja u Čačku, pronašli su humke, odnosno brdašca koja ukazuju na to da su praistorijski grobovi.

Iskopavanja na ovom lokalitetu ušli su u ovogodišnji plan radova Narodnog muzeja, izjavila je agenciji FoNet direktorka Delfina Rajić.

Redovnim pregledanjem terena i traženjem arheoloških lokaliteta, arheolozi su pronašli četiri praistorijske humke, prečnika od 20 do 50 metara i visine oko metar.

"Među njima se jedan tulum izdvaja posebno velikim dimenzijama. Ovo je peto nalazište u Moravskoj dolini."

"Pre skoro četiri decenije pronađeno je više humki u Gušavcu takođe u Mrčajevcima, zatim Mojsinju, Atenici i na Vidovsko-Prijevorskom groblju", rekla je ona.

Uočeno je da se humke nižu u pojasu prve bezbedne terase do Zapadne Morave.

"U Krnjinama možemo očekivati postojanje nekropole iz bronzanog i gvozdenog doba sa vrlo bigatim repertoarom grobnih priloga."

"Iz ovog razloga, ali i zbog ugroženosti lokaliteta savremenom obradom zemljišta, arheološko odeljenje ima u planu istraživanje samo jednog tuluma radi dobijanja slike o stratigrafiji i hronologiji nalazišta", naglasila je Delfina Rajić.

Očekuje se da će se nakon obavljenih istraživanja znati više o životu praistorijskih stanovnika ovog kraja.

Pogledajte još