Hodorkovski će svedočiti na suđenju u Moskvi

MOSKVA, 6. aprila 2010. (Beta-AP) - Bivši ruski naftni magnat Mihail Hodorkovski treba u utorak da svedoči na sudu u Moskvi, prvi put od kada je počelo njegovo drugo suđenje pre više od godinu dana.

U drugom sudskom postupku Hodorkovski, koji robija već više godina, tereti se da je proneverio preko 25 milijardi dolara i da se bavio pranjem novca stečenog na taj način, što njegovi branioci odbacuju kao "smešne optužbe". Njegovi branioci kažu da je Hodorkovski ustvari optužen zato što se suprotstavio bivšem ruskom predsedniku Vladimiru Putinu, koji je i danas kao premijer moćan.

Hodorkovski, nekad najbogatiji čovek u Rusiji koji je vodio naftni gigant Jukos, osuđen je na osam godina zatvora 2005. godine zbog utaje poreza a sada se protiv njega vodi drugi proces u kome, ako bude utvrđena njegova krivica, može da dobije preko 20 godina zatvora. Kako navodi agencija Ašošiejted pres (AP) ovo suđenje se smatra kao ispit za ruskog predsednika Dmitrij Medvedeva i to da li zaista namerava da sprovede reformu ruskog sudskog sistema.

Pogledajte još