Dragin najavio subvencije za proizvođače cveća

ŠABAC, 6. aprila 2010. (Beta) - Ministar poljoprivrede Srbije Saša Dragin izjavio je u utorak u Lipolistu kod Šapca da će novi zakon o sadnom materijalu otvoriti vrata intenzivnoj poljoprivrednoj proizvodnji i pomoći onima koji se bave hortikulturom.

"Novi zakon će objediniti sve što je do sada bilo u tri različita zakona i definisati ko, na koji način može da se bavi tim poslom i koja su prava onih koji se bave tom proizvodnjom", kazao je on prilikom posete uzgajivačima ruža u Lipolistu.

Prema njegovim rečima, "zakon će i prvi put omogućiti podsticaje i subvencije u hortikulturi", a kako je dodao, očekuje se da bude usvojen na narednoj sednici Parlamenta koja počije u četvrtak.

Dragin je najavio i da će nizom uredbi, poljoporivrednicima koji se bave hortikulturom, biti omogućena nabavka opreme i sredstava za rad, kreditna sredstva, kao i bespovratne subvencije za nabavku mehanizacije i hljadnjača u visini do 50 odsto potrebnih srerdstava.

Proizvođači ruža u selu Lipolist organizovani su u zadrugu koja je prošle godine proizvela oko 500.000 sadnica, a ove godine je počela proizvodnja 700.000 sadnica.

Pogledajte još