ZAJEČARCI REKORDERI: Svaki četvrti bračni par u Srbiji odlučuje se za razvod

Mit da se suprotnosti privlače uverljivo demantuje statistika Republičkog zavoda za statistiku.

- U više od 90 odsto sklopljenih brakova supružnici su iste nacionalnosti, a u 64 odsto slučajeva imaju istu školsku spremu. U svakom šestom braku partneri su istih zanimanja, a zanimljivost izvedena iz ovog istraživanja svedoči da je svaka peta mlada obrazovanija od svog izabranika - kaže načelnik Jelenković.

- Na žalost, u Zaječaru je broj razvoda u odnosu na sklopljene brakove najveći u državi jer ta stopa iznosi čak 60 odsto, dok je republički prosek 25 odsto. Prošle godine sklopljeno je 245 brakova, a imamo 148 razvoda. To je tužna slika, a razlog nismo istraživali. Ni u Zaječarskom okrugu situacija nije mnogo bolja. Na 463 sklopljena braka imamo 245 razvoda što iznosi skoro 50 odsto - kaže Milan Jelenković, načelnik Odeljenja republičkog zavoda za statistiku u Zaječaru.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, svaki četvrti bračni par u Srbiji odlučuje se na razvod. Statistika kaže da je najviše onih koji u bračnoj zajednici provedu od jedne do četiri godine.

Žene se najčešće razvode s 40, a muškarci s 44 godine. Prosečan srpski brak traje 13 godina i tri meseca, poslednji su podaci Republičkog zavoda za statistiku.

- Na teritoriji Rapublike Srbije u 2016. godini imali smo 35.921 zaključen brak i 9.046 razvoda. To je negde 25 odsto u odnosu na broj zaključenih brakova - kaže Jelenković.

Izvor: Alo!
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još