Vežbe sa loptom - poboljšajte držanje i psihički se relaksirajte

Da biste izbegli pojavu pogurenosti i odraz psihičkog stanja na fizičko zdravlje, savet je da vežbate sa loptom. Na ovaj način možete da poboljšate držanje, ali i da se psihički relaksirate.

Inače, vežbe sa loptom blisko su povezane sa fizioterapijom. Na prvom mestu, one jačaju duboke posturalne mišiće i tako jačaju snagu trupa. Takođe, lopta pomaže da se pažnja fokusira na nadražaje iz okoline. Zato se lopta koristi i u rehabilitaciji motoričkih sposobnosti i intenziteta atletskog treninga. Upotreba lopte prilikom vežbanja pomaže i u prekidanju postojećih obrazaca kretnji i tako angažuje mišiće koji se inače retko koriste. U svakoj vežbi s loptom mora da postoji blagi otpor tela kojim se razvijaju dugi potporni mišići, oslobađaju uobičajeni obrasci držanja i eliminiše stres.

Ovaj set vežbi trebalo bi da traje između 20 i 30 minuta.

PODIZANJE KUKOVA

Lezite na leđa, savijte noge, stopala oslonite na podlogu. Stavite loptu između kolena i pritiskajte je, a istovremeno podižite kukove uvis. U tom položaju ispružite levu nogu, ali tako da vam lopta ne ispadne. Držeći kukove podignutim, spustite levu nogu, a zatim ispružite desnu. Uradite dva puta po 12 ponavljanja.

DONJI TRBUŠNJACI

Lezite na leđa, podignite noge i savijte u kolenima. Loptu pritisnite stopalima, ruke postavite iza glave. Ispravljajte noge, pridržavajući loptu, i odižite ramena od podloge. Vratite se u početni položaj, pa ponovite dva puta po 12 ponavljanja.

KOTRLJANJE PO BUTINAMA

Lezite na leđa, ispružite i spojite noge, a ruke podignite uvis, držeći loptu. Podignite gornji deo leđa i položite loptu na butine. Kotrljajte je polako prema nožnim prstima, i nazad. Ponovite 12 puta u dva navrata.

SKLEKOVI

Namestite se u položaj za sklekove, desno stopalo oslonite na loptu. Primičite desnu nogu prema grudima, kotrljajući loptu po podlozi. Vratite se na početak, ponovite vežbu 12 puta, pa promenite stranu.

Izvor: Novosti
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još