Projekat Osmeh za sve

BEOGRAD, 7. aprila 2010. (Beta) - Pristup za osobe sa invaliditetom ima samo pet odsto stomatoloških ordinacija u Srbiji, dok mobilne stomatološke ekipe koje mogu da pruže usluge nepokretnim osobama postoje u tri grada.

Nevladina organizacija (NVO) Humanitarni medicinski kutak i ambasada Australije pokrenuli su akciju "Osmeh za sve" čiji je cilj da se u ovoj godini otvore tri ordinacije namenjene osobama sa invaliditetom. Australijska ambasada donirala je deo opreme za prvu ordinaciju, a u toku je kupovina aparata za sterilizaciju instrumenata. Projektom je predviđeno da ordinacija radi 40 sati nedeljno. Cilj je da ordinacija tokom prve godine rada zbrine oko 6.000 pacijenata.

Stomatolog iz nevladine organizacije Humanitarni medicinski kutak Maja Anđelović navela je da je važno da se u projekat uključi što veći broj lekara, navodi se u saopštenju te NVO. Ona je ocenila da bi, "kada bi svaka ordinacija u Srbiji omogućila po 10 besplatnih usluga mesečno, 200.000 teško pokretnih ljudi samo u toku jedne godine rešilo probleme sa zubima".

Ta NVO navodi da sve stomatološke usluge invalidi "plaćaju po tržišnim cenama od 500 do 5.000 dinara zavisno od intervencije i nezavisno od toga da li su korisnici invalidske penzije, materijalnog obezbeđenja ili tuđe nege".

Pogledajte još