Sukob demonstranata i policije u Biškeku

BIŠKEK, 7. april 2010. (Beta-AFP) - Više stotina pristalica opozicije preuzelo je u sredu kontrolu nad sedištem lokalnih vlasti u Narinu u centralnoj Kirgiziji, dok se policija sukobila sa demonstrantima u blizini sedišta opozicije u glavnom gradu Biškeku, javile su agencije pozivajući se na izjave očevidaca.

Policija u Biškeku upotrebila je suzavac i vodene topove, dok su demonstranti bacali kamenice i oštetili nekoliko policijskih vozila. Prema izjavama očevidaca, oko hiljadu demonstranata upalo je u sedište lokalnih vlasti u Narinu, nakon što su vlasti odbile da se sa njima sastanu. Očevici tvrde da se ispred zgrade nalazi još oko 2.000 demonstranata. Lokalne vlasti, međutim, nisu potvrdile te informacije.

Opoziciona koalicija Jedinstveni narodni pokret pozvao je u ponedeljak na opšte demonstrancije u čitavoj zemlji protiv predsednika Kurmanbeka Bakijeva. Napetost u Kirgiziji raste zbog nedavnog povećanja cena grejanja i struje, ali i zbog optužbi za kršenje ljudskih prava i slobode medija.

Pogledajte još