NATALITET OPADA, MORTALITET RASTE: Svake godine u Srbiji "umre" jedan grad

Pozitivni prirodni priraštaj u 2016. godini zabeležen je samo u pet opština - Novi Sad, Sjenica, Tutin, Novi Pazar, Preševo, dok je najlošija demografska slika u Istočnoj Srbiji zbog velikih migracija.

- Svake godina imamo više umrlih nego rođenih i tako je 25 godina. Četvrt veka mi beležimo negativne tendencije. Prema projekciji 2041 imaćemo 6,5 miliona stanovnika, što znači da ćemo gubiti više stanovnika nego do sada. Smanjuje se kontigent lica koje su spremni za rađanje - kaže šef Odseka za demografiju Republičkog zavoda za statistiku Gordana Bjelobrk.

Ujedinjene nacije kažu da su glavni uzrok smanjenja broja stanovništva migracije, jer se smanjuje broj stanovnika koji bi trebalo da rađaju. Takođe, mortalitet u Srbiji je za pet odsto veći nego u drugim evropskim zemljama.

Bjelobrk kaže da je odluka pojedinca da li će rađati decu ili ne, ali da je situacija toliko ozbiljna da država mora da pokuša stimulativnim merama da poveća natalitet.

Ekonomski momenat, pojašnjava ona, jeste jedan od važnih elemenata, ali nije presudan važno je roditeljima i organizaciono pomoći da mogu da usklade posao i roditeljstvo.

- Potreba za roditeljstvom se zadovoljava i sa jednim detetom. Treba motivisati roditelje da rađaju - kaže Bjelobrk.

Upitana zbog čega stimuilativne mere u skandinavskim zemljama nisu dale rezultate, a u Turskoj, bez ikakvih mera, postoji stalni porast broja stanovnika, ona je rekla da rađanje u velikoj meri zavisi od vetoispioveri stanovništva i tradicionalnih vrednosti, kakav odnos imaju prema porodici.

- Gde je stanovništvo islamske veroispovesti žene više rađaju - navodi ona i dodaje da je neophodno da žene u Srbiji rađaju troje do četvoro dece samo da se zaustavi negativna tendencija.

Izvor: Alo!
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još