Ban Ki Mun zabrinut za sever Kosova

UJEDINJENE NACIJE, 7. aprila 2010. (Beta) - Generalni sekretar UN Ban Ki Mun izrazio je zabrinutost zbog nove politike Prištine prema severu Kosova i pozvao kosovsku vladu na oprezno sprovođenje nove strategije za taj deo teritorije sa većinskim srpskim stanovništvom.

"Zabrinut sam zbog mogućeg porasta napetosti na severu Kosova ako vlasti u Prištini ne budu sprovodile svoju strategiju na transparentan način i u dijalogu s lokalnim zajednicama i drugim relevantnim stranama", navodi se u izveštaju Ban Ki Muna Savetu bezbednosti UN.

Kako je prenela španska agencija EFE iz sedišta UN, Ban Ki Mun je u izveštaju zatražio od svih strana da usvoje "praktične mere" za približavnje albanske i srpske zajednice na Kosovu. "Dugoročna stabilnost i razvoj Kosova i regiona zavise od uspešnosti procesa pomirenja među zajednicama", navodi se u dokumentu.

Ban Ki Mun je u izveštaju čestitao predsedniku Srbije Borisu Tadiću na zalaganju za pomirenje tokom posete severu Kosova u januaru. Prvi čovek svetske organizacije je podvukao da "osetljiva pitanja" vezana za sever Kosova mogu da se "rešavaju samo na miran način i kroz konsultacije i kooridnaciju svih relevantnih strana".

Pogledajte još