U Kirgiziji proglašeno vanredno stanje

BIŠKEK, 7. aprila 2010. (Beta) - Premijer Kirgizije Danijar Usenov proglasio je u sredu vanredno stanje u celoj zemlji zbog eskalacije sukoba policije i demonstranata u toj bivšoj sovjetskoj republici, javile su agencije.

"Proglašeno je vanredno stanje i na snazi je policijski čas", rekao je premijer u parlamentu, a prenela državna televizija.

Agencija AP javila je danas da je u žestokim sukobima policije i pripadnika opozicije ispred zgrade vlade u Biškeku poginulo četvoro ljudi. Agencija Frans pres navodi da su u tim sukobima poginule dve osobe. I u drugim gradovima kao što Narin i Talas došlo je do sukoba demonstranata i policije, a pripadnici opozicije su uspeli u nekim mestima da zauzmu zgrade lokalnih vlasti.

Do sukoba je došlo kada je više hiljada demonstranata ogorčenih zbog hapšenja opozicionih lidera, pokušalo da uđe u zgradu vlade u čemu je policija pokušala da ih spreči. Policija je u početku upotrebila gumene metke, suzavac i šok bombe kako bi rasterala okupljenu gomilu mladih ljudi, obučenih u crno, koji su razoružali oficire i zaplenili njihove kamione i oklopna vozila.

Kirgiske vlasti su tokom noći uhapsile najmanje 10 opozicionih lidera.

Pogledajte još