NE, NIKAKO: 5 namirnica koje ne smete jesti posle 19h

Pržena hrana

Masna, teška hrana je, očito, krcata kalorijama i masnoćama, ali i teško se vari, zbog čega se ujutro možete osećati umorno i tromo, odnosno nenaspavano. Ako ste gladni, umesto kalorične, masne hrane izaberite manji sendvič od beskvasnog hleba sa ćuretinom.

Crveno meso

Kao i masna hrana, i crveno meso se teško vari zbog čega biste mogli da imate poteškoće da zaspite. Crveno meso je najgori izbor hrane posle 19 sati, ali i velika porcija piletine imaće jednako loš učinak. Ne morate u potpunosti izbegavati belančevine, samo pazite da jedete krto meso u malim količinama, poput ćurećih prsa ili šoljice jogurta.

Začinjena hrana

Uživanje u ljutoj i začinjenoj hrani nakon 19 sati može vas koštati dobrog sna. Osim toga, (pre)začinjena hrana uzrokuje nadutost i probavne smetnje, naročito ako pola sata nakon konzumiranja takve hrane legnete u krevet.

Testa

Svi oblici testa su puni ugljenih hidrata i njih bi trebalo konzumirati samo ako ćete nakon toga imati fizičku aktivnost.

Šećer i kofein

Šećer i kofein mogu uzrokovati nemiran san. Npr. čokolada sadrži i jedno i drugo i ona nas ne čini sitijima, pa ako žudite za čokoladom, ne mora značiti da ste gladni, nego da jednostavno imate potrebu za slatkišima. Bolji izbor biće topli čaj ili čaša čokoladnog mleka sa niskim procentom masnoće.

Izvor: Lepota&Zdravlje
Foto: Ilustracija/Pixabay

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.