Dalaj lama završio posetu Sloveniji

MARIBOR, 7. aprila 2010. (Beta) - Tibetanski duhovni vođa dalaj lama završio je u sredu trodnevnu posetu Sloveniji nakon što je u Mariboru razgovarao sa ministrom za Slovence u susedstvu Bojanom Žekšom.

Žekš nije razgovarao sa dalaj lamom kao predstavnik vlasti, ali mu je preneo pozdrave premijera Boruta Pahora. Pre toga je 74-godišnji duhovni lider Tibetanaca posetio sedište Univerziteta u Mariboru i u Slovenskom narodnom gledališču imao predavanje o saosećanju kao umetnosti sreće.

Nobelovac i 14. dalaj lama, Tenzin Gjatso je na početku predavanja izrazio zadovoljstvo što su prisutni i verski predstavnici u Sloveniji. On je dodao da kao budistički monah nimalo ne pravi razliku između muftije Nedžada Grabusa i župnika mariborske županije Stanislava Lipovška, jer smo "svi ljudi, u osnovi ljudska bića, jednaka po fizičkom i duševnom liku".

Razlikujemo se na drugom nivou prema veroispovesti, nacionalnosti i rasi što je "glavni problem današnjeg vremena", jer se "previše obaziremo na te razlike i zaboravljamo da smo duboko u sebi svi isti" zbog čega i dolazi do podele na "mi" i "oni" što je posledično uzrok konflikata, rekao je on.

Pogledajte još