Suficit u razmeni sa CEFTA regionom 230,5 miliona evra

BEOGRAD, 7. aprila 2010. (Beta) - Srbija je u prva dva meseca ove godine u ukupnoj spoljnotrgovinskoj razmeni sa zemljama CEFTA regiona ostvarila suficit od 97,2 miliona evra, saopšteno je u sredu u Privrednoj komori Srbije na skupu o primeni CEFTA sporazuma.

"Ukupan izvoz Srbije u zemlje CEFTA regiona u prva dva meseca ove godine ostao je nepromenjen u odnosu na isti period 2009. i iznosio je 230,5 miliona evra, dok je uvoz imao rast od sedam odsto i iznosio je 133,3 miliona evra", izjavila je državna sekretarka za ekonomske odnose sa inostranstvom Vesna Arsić.

Na tribini o primeni CEFTA sporazuma i koristima za privredu Srbije u PKS ona je podsetila su zemlje CEFTE, nakon Evropske unije, drugi spoljnotrgovinski partner Srbije.

Ukupan suficit Srbije u trgovinskoj razmeni sa CEFTA zemljama u 2009. godini bio je 981 miliona evra, dok je uvoz iznosio 899 miliona evra, kazala je ona i dodala da Srbija ostvaruje suficit u razmeni sa Albanijom, Bosnom i Hercegovinom, Makedonijom i UNMIK Kosovom, dok deficit ima sa Hrvatskom i Moldavijom. Pokrivenost uvoza izvozom u spoljnotrgovinskoj razmeni Srbije sa CEFTA regionom dostigla je prošle godine 209 odsto, rekla je ona.

Pogledajte još