Momir Đekić pobednik "Laboratorije slavnih"

Aktulena tema, malo mašte i znanja, gitara i tri minuta, bila su dovoljna apsolventu elektrotehnike Momiru Đekiću da uz temu “Upotreba solarne energije u domovima” izbori prvo mesto u nacionalnom takmičenju "Laboratorije slavnih", i tako postane predstavnik Srbije u takmičenju za najboljeg mladog komunikatora nauke, u junu ove godine, u Čeltnemu u Velikoj Britaniji.

Momir je izborio prvo mesto i nagradu od 65.000 dinara u konkurenciji od deset mladih zaljubljenika u nauku. Žiri, predvođen genetičarem Miodragom Stojkovićem, pri odabiru najboljih ocenjivao je sadržaj izlaganja, jasno predstavljanje i harizmu takmičara.

I gitara je pomogla

Smestivši temu, koja se tiče uštede energije u okvir priče o bratu koji nije stigao da se istušira, jer mu je sestra potrošila svu toplu vodu, Momir Đekić je uspeo da ubedi žiri da su solarni kolektori idealno rešenje za problem koji muči veliku većinu građana. Naravno, tu je bila i gitara i refren "Let the sunshine in".

- U mojoj prezentaciji bila je bitna i gitara i aktuelna tema. Mislim da je sve pomoglo. Dugo se bavim različitim stvarima u nauci i shvatio sam koliko je bitno da se ovako velika i bitna tema ljudima približi na jasan način. Dva mlada momka u mojoj priči rešila su problem grejanja vode i to na jedan nesvakidašnji način. Uz situaciju iz svakodnevnog života, kao što je nedostatak tople vode za tuširanje, lakše se povezujete sa naukom - rekao je za naš portal Momir Đekić.

Momir je apsolvent elektrotehnike na smeru računarstvo i informatika, bio je izviđač 15 godina, kaže da je proputovao Srbiju i region. Gitaru svira 11 godina i mašta da se jednog dana možda posveti pisanju u svojoj solarnoj kući na planini.

- Oko 15 odsto budžeta svake porodice odlazi na grejanje vode, ugradnjom solarnih kolektora problem se rešava za 100 odsto leti i od 35 i 60 odsto zimi, u zavisnosti od toga da li dan sunčan. Ovaj sistem je ekonomičan i njegova upotreba ne košta više od savremenog mobilnog telefona, a čuva okolinu.

Da li su solarni kolektori skupi?

Na primedbu mnogih da su solarne ploče skupe za srpske uslove, Momir odgovara tvrdnjom da je za stan od 60 metara kvadratnih, potrebno oko sedam metara kvadratnih solarnih kolektora, čime se rešava 60 odsto godišnjih potreba za toplom vodom.

(old_image)- Ako je to 15 odsto vašeg budžeta, ako koristite centralno grejanje, a duplo više ako se grejete na neki drugi način, zamislite kolike su to uštede na godišnjem nivou?

Momir smatra da građani Srbije, ipak, nisu u dovoljnoj meri ekološki svesni, ali i naglašava da su takmičenja ovog tipa (model je sličan televizijskim programima kao što su Pop idol ili Mega star) način da se na mala vrata popularizacijom nauke ova tema uvede u domove građana.

Bavljene naukom u Srbiji nije bauk

Apsolventu, koji radi kao honorarac, novac će sigurno dobro doći, priznaje nam Momir.
- Bitan je i novac, ali i da se pokaže da bavljenje naukom u Srbiji nije bauk. Ne može se nešto zaraditi, ali se novcem može podstaći razvoj nauke, to je ujedno i način da se pokaže koliko brinemo jedni o drugima.

Na kraju pitali smo Momira da li mu možda predstavlja opterećenje to što je pošlogodišnji pobednik međunarodnog finala u Čeltnemu bio student molekularne biologije Mirko Đorđević iz Požarevca?

- Nadam se da ovo takmičenje nije kao Evrovizija, pa da kad jednom pobedite morate da čekate sledeću šansu 30 godina, ja ću se potruditi da ne moramo da čekamo previše dugo.

„Laboratorija slavnih“ je inicijativa Festivala nauke u Čeltnemu u Velikoj Britaniji. Cilj takmičenja u organizaciji "Britanskog saveta" (British Council) je da podrži mlade naučnike od 18 do 35 godina, da vizijom nauke XXI veka inspirišu i izazovu maštu kod publike.

A i da se ne zaboravi da je Ajnštajn govorio da je “mašta važnija od znanja”.

Danijela Tadić

Pogledajte još