Putin u Katinju prekretnica u pomirenju Rusije i Poljske

VARŠAVA, 7. aprila 2010. (Beta) - Prvo zajedničko odavanje pošte ruskog i poljskog premijera hiljadama poljskih vojnih zarobljenika koji su po naređenju Staljina streljani u Katinjskoj šumi u proleće 1940. kraj Smolenska, prekretnica je koja otvara put ka istorijskom pomirenju Rusa i Poljaka, prve su ocene u Varšavi.

U Katinju su danas na 70. godišnjicu masakra ruski premijer Vladimir Putin i premijer Poljske Donald Tusk položili vence u memorijalnom kompleksu u Katinjskoj šumi.

Tu su grobovi preko 4.400 poljskih vojnika i intelektualaca zarobljenih i odvučenih u sovjetske logore kada je Crvena armija septembra 1939. ušla u istočne delove okupirane Poljske a zatim bez suda ukupno 22.000 Poljaka streljano. U ruskom delu počivaju ostaci preko 6.000 sovjetskih žrtava Staljinovih čistki.

Nakon pomena, Putin i Tusk su predvodili u Smolensku svečano zasedanje međudržavne Komisije za teška pitanja u kojoj se mučnim pitanjima i traumama prošlosti bave istoričari i ugledne ličnosti kulturnog života Rusije i Poljske.

Pogledajte još