SARAJEVSKI NOVINAR OPTUŽIO REDITELJA DA JE IZDAO BOŠNJAKE! Emir Kusturica: Izdaja čega? Hoćeš moj DNK?

Naime, na pitanje sarajevskog novinara kako odgovara na optužbe iz Sarajeva da je izdajnik bošnjačkog naroda, istaknuo je da od ne može biti izdajnik nečega čemu ne pripada.

Mnogima se ne sviđa taj vaš stav. I sami ste rekli "ja sam kontroverzan". Neki će reći da ste izdajnik jednog naroda, konkretno bošnjačkog?, zaključio je voditelj.

- To su istorijske neznalice. Imamo kontinuiranu potrebu srpskog naroda da se bori za slobodu, i onih koji se tako osećaju - odgovorio je Kusturica.

- A šta ćemo sa osećanjima onih koji tvrde da ste izdajnik? - upitao je novinar.

- E vidite. Mi smo počeli ovaj razgovor ljudski, a ti si ga završio sa pričom o izdaji. Čoveče Božji, izdaja čega?! Hoćeš da ti svoj DNK dam? DNK govori da mi je porodica došla 1800. godine iz Istočne Evrope, a u svojoj krvi imam 12 posto keltske, 6 posto pirinejske, i 80 posto balkanske. Prema tome, izdaja može biti zločin koji ne zastarjeva za one koji pripadaju jednom korpusu. Ja nemam nikakav problem sa muslimanima, ja imam problem sa ideologijom koju je nametnuo Alija Izetbegović, kao prototip te ideje zavođenja južnoslovenskih naroda, koju je Napoleon započeo, koji se uspješno obavlja danas, gdje se favorizuje albanski naroda, koji jeste faktor destabilizacije od Napoleona do danas. Zemljače, sačekaj sad... Ja sam iz Sarajeva otišao 1989. godine. I od tada se nisam tamo vraćao, izuzev par puta kada sam hteo pomoći jednoj ideji, koja se zvala multietnička BiH - objasnio je reditelj.

Na pitanje da li će doći u Sarajevo, reditelj je izrazio želju da bi rado došao ali da ne deli mišljenje ljudi koji tamo stvaraju javno mnjenje.

- A to mnjenje ima jednu veliko neprijateljstvo prema Republici Srpskoj, koje je nastalo iz vezivnog tkiva ljubavi prema mržnji.

Izvor: Kurir.rs/N1
Foro: N1/Šega, Yuga, RnR - YouTube/PrintScreen

Pogledajte još