Medvedev i Obama potpisali novi START

PRAG, 8. aprila 2010. (Beta) - Predsednici Rusije i SAD, Dmitrij Medvedev i Barak Obama, potpisali su u četvrtak u Pragu u zamku Hradčani "novi START" - Sporazum o daljem smanjenju i ograničenju strateškog naoružanja.

Obama je Evropljanima i svetu pred oko 30.000 Pražana ispred zamka Hradčani taj sporazum obećao pre godinu dana, 5. aprila, kada je došao u češku prestonicu na samit sa Evropskom unijom.

Vizija sveta bez nuklearnog oružja koju je predstavio Obama podrazumeva, kako je tada kazao, da će se zemlje koje ga imaju razoružavati, zemlje koje ga nemaju neće nastoji da ga dobiju a svako na svetu i zemlje u razvoju imaće pravo da koristi nuklearnu energiju u mirovne svrhe.

Iako prve analize sporazuma koji će biti objavljen u punoj verziji do kraja aprila i predložen parlamentima obe zemlje da ga ratifikuju, upozoravaju da se ne radi o "revoluciji u razoružanju", Obama ga vidi kao krupan korak ka svojoj "praškoj" viziji. Dmitrij Medvedev je sinoć po dolasku u Prag ocenio da je taj sporazum važan i za Evropu jer će svakako narednih godina oblikovati globalni proces razoružavanja.

Pogledajte još