Zabrana pušenja u radnom prostoru

BEOGRAD, 08. april 2010. (FoNet) - Ministar zdravlja Tomica Milosavljević izjavio je danas da se usvajanjem predloženog zakona o zaštiti stanovništva od izloženosti duvanskom dimu pušenje zabranjuje u svakom zatvorenom radnom i javnom prostoru.

Milosavljević je, obrazlažući predloženi zakon u Domu Narodne skupštine rekao,da je cilj propisa da se sistemski uredi zaštita stanovništva od izlaganja duvanskom dimu u skladu sa naučnim dokazima, što podrazumeva potpuno uklanjanje duvanskog dima iz prostora.

On je naveo da u Srbiji, prema podacima istraživanja zdravlja stanovnika sprovedenog 2006. godine, svakodnevno ili povremeno puši 33 odsto odraslih stanovnika, odnosno 38 odsto muškaraca i 29 odsto žena, i u odnosu na istraživanje iz 2000. godine, zahvaljujući zajedničkim naporima učestalost pušenja smanjena je prosečno za 6,9 odsto.

Milosavljević je rekao da je u Srbiji 2008. godine 8,8 odsto dečaka i 8,3 odsto devojčica od 13 do 15 godina starosti navelo da puši.

Ovaj zakon zabranjuje pušenje i u prostoru u kome se obavlja zdravstvena delatnost, vaspitanje, obrazovanje, društvena briga o deci,socijalna zaštita, uključujući i dvorišni prostor, kao i otvoreni prostor za održavanje pozorišnih, bioskopskih i drugih vrtsa predstava.

„Izuzetno se može u zatvorenom radnom prostoru odrediti posebna prostorija isključivo za pušenje u kojoj se ne može obavljati delatnost poslodavca“, rekao je Milosavljević.

On je rekao da ovaj izuzetak ne važi za državnu upravu i lokalnu samoupravu, zdravstvenu zaštitu, vaspitanje i obrazovanje, društvenu brigu o deci, za socijalnu zaštitu, kulturu, sport i rekreaciju, proizvodnju, kontrolu i promet lekova, proizvodnju, smeštaj i promet životnih namirnica, društvenu ishranu, medije i prostor u kome se obavlja snimanje, javno emitovanje i javno okupljanje građana.

„Donošenjem ovog zakona Srbija će učiniti značajan korak u smeru doslednog sprovođenja strategije za kontrolu duvana i međunarodno prihvaćenih zdravstvenih dokumenata“, rekao je Milosavljević.

On je naveo da su u zakonu predviđeni izuzeci od zabrane pušenja i odnose se na ugostiteljske objekte.

Milosavljević je objasnio da odgovorno lice u tim objektima može da sprovede zabranu pušenja u svim prostorijama, ali ukoliko je ukupna površina veća od 80 kvadratnih metara prostor se može podeliti, tako da u jednom delu bude dozvoljeno pušenje.

Prema njegovim rečima, znak zabrane, odnosno znak da je pušenje dozvoljeno mora biti istaknut.

Pogledajte još