Puder

Prekomerna upotreba šminke leti je potpuno neprimerena - leto je doba kada, uz malo dodataka, prirodna lepota najviše može doći do izražaja

Prirodna lepota zahteva konstantnu negu, dekorativna šminka je tu uglavnom da istakne prednosti ili ublaži nedostatke a nikako da liči na masku i deluje groteskno. Težak make up (koji se kod nas može videti i leti, na plus 30, u sred dana), ružan je prizor i odraz svojevrsne nekulture. 

U toku godine puder može da zaštiti kožu lica od nepovoljnih vremenskih faktora - leti je uglavnom nepotreban. 

"Prvo moramo znati koji je naš tip kože da bi odabrali tečni puder koji nam odgovara. Tečni puderi su u principu ’teški’ jer imaju u sebi mikroraspršivače, voskove koji omogućavaju da puder dobro prione na kožu i da je dobro kamuflira (a kamufliraju se bubuljice, podočnjaci, fleke) Obično se prave tečni puderi sa zaštitnim faktorom, da bi mogli da se koriste i leti. Postoje puderi sa silikonskom teksturom, što znači da su tako mikroraspršeni da ne upadaju u pore nego ostaju na površini kože, dovoljno su adherentni i mogu da se nose ceo dan. Ali sve je to ipak, teško za leto jer se leti znojimo i, u principu, puderi se ne preporučuju leti",  kaže dr Vesna Mikulić, specijalista dermatovenerologije iz Gradskog zavoda za kožne i polne bolesti, u ulici Džordža Vašingtona. 

Ona navodi da, ako neko baš mora da prikrije nedostatke na licu, bolje je da koristi tonirane kreme. One su uglavnom hidrantne, ne začepljuju pore i daju ton koži  (sadrže određeni pigment) i prijatnije su za leto. I one imaju zaštitni faktor tako da mogu da se koriste leti. 

Posledice korišćenja pudera leti sigurno je loš ten (a loš ten se ne može sasvim sakriti - lep ten je samo zdrav ten, pravilno negovan).

"Kad zapušimo kanale lojnih žlezda moguća je pojava bubuljica - bubuljice su zapušeni kanali lojnih žlezda. To su kozmetske bubuljice i njihova pojava znak je da to ne treba da se radi.
Idealna varijanta je da se leti ništa ne stavlja. Ako baš nešto mora onda može da se stavi puder u prahu",  ističe dr Vesna Mikulić. Ona navodi i da većina ljudi na našem podneblju ima malo masniju kožu i da bi valjalo da se koristi što manje okulzivnih stvari kao i da je u kontaktu sa suncem uvek  moguća i pojava alergijskih reakcija na neke komponente koje određeni puder sadrži. 

Leti je važnije imati dobru dnevnu kremu, sa zaštitnim faktorom - pokušaj maskiranja nepravilnosti teškim puderima na visokim temperaturama često je uzrok problema na koži. Kožu treba pustiti da  diše i da se znoji, puder sačuvati za sezonu jesen-zima i usredsrediti se na autentične letnje detalje poput ruža ili sjaja za usne. 

Jelena Jovanović

Pogledajte još