Potrebna sistemska rešenja za probleme Roma

BEOGRAD, 8. aprila 2010. (Beta) - Bez sistemskih rešenja i "pune participacije romske zajednice u njihovom donošenju i sprovođenju nemoguće je rešiti probleme te zajednice", rečeno je u četvrtak na sednici skupštinskog Pododbora za razmatranje pitanja u vezi sa unapređenjem položaja Roma i implementacijom Dekade Roma.

Na sednici održanoj povodom Svetskog dana Roma istaknuto je da je siromaštvo glavni razlog socijalne i ekomoske isključenosti Roma i da su u toj populaciji najviše ugrožene žene. Prema istraživanju UNICEF-a 45,9 odsto Romkinja se uda pre 18. godine, ne stekne obrazovanje i nema mogućnost da se zaposli.

Član Nacionalnog saveta Roma Živojin Mitrović kazao je da se saradnja vlasti i nevladinog sektora u kome su angažovani Romi svodi na "afirmativne akcije". Državni sekretar u Ministarstvu prosvete Tinde Kovač Cerović rekla je da je država Srbija pokazala političku volju za rešavanje problema romske zajednice, kao i da postoji zakonodavni okvir, ali da je od "političke volje do realizacije dug put".

Državni sekretar u Ministarstvu rada i socijalne politike Ljiljana Lučić kazala je da je u toku priprema novog zakona na osnovu koga će biti redefinisana dodela socijalne pomoći. "Imaćemo za 40 odsto veći obuhvat onih kojima je namenjena", kazala je ona.

Pogledajte još