Orvoren rudnik Lece u opštini Medveđa

MEDEVEĐA, 8. aprila 2010. (Beta) - U opštini Medveđa u četvrtak je otvoren rudnik olova, cinka, srebra i zlata "Lece", u kome će posao dobiti oko 300 rudara.

Otvaranju rudnika koji je bio zatvoren poslednjih osam godina, prisustvovao je i predsednik Srbije Boris Tadić, koji je rekao da država treba da bude solidarna s rudarima. Tadić je u razgovoru sa rudarima, koji su mu poklonili statuetu rudara, istakao da su podršku u obnavljanju proizvodnje ovog rudnika, koji je bio zatvoren poslednjih osam godina, pružili stručnjaci basena Bor.

On je ocenio da je otvaranje ovog rudnika, koji je u vlasništvu koncerna Farmakom iz Šapca, bitno za ekonomiju Medveđe, ali i celu srpsku ekonomiju. "Vrednost ove investicije je da se ovde neće proizvoditi samo ruda olova, cinka srebra i zlata, već će ona biti plasirana i kao gotov proizvod akumulatora i njena vrednost biće osam puta veća. Takvi resursi i finalni proizvodi mogu da doprinesu regionalnom razvoju Srbije", naveo je predsednik Srbije.

U rudniku "Lece" trenutno radi, kako je novinarima rekao predsednik opštine Medveđa Slobodan Drašković, oko 150 rudara, a za mesec dana biće primljen još toliki broj. On je kazao da će se u međuvremenu vršiti obuka rudara iz Medveđe i da se na spisku zainteresovanih nalazi 470 osoba iz tog kraja.

Pogledajte još