PUŠTENA U RAD PLATFORMA ZA OSOBE SA INVALIDITETOM: Donacija Banca Intesa Istorijskom muzeju Srbije

Ugradnjom platforme, bogati sadržaji inkluzivne institucije, Istorijskog muzejaSrbije, postali su još lakše dostupni i građanima sa smanjenom pokretlјivošću.

Tokom svečanosti, prisutnima su se obratili dr Dušica Bojić, direktorka Istorijskog muzeja Srbije, Sandra Lazarević, direktor Sektora za PR i marketing komunikacije Banca Intesa, dr Stana Božović, državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Republike Srbije i Dragan Vukašinović, osnivač firme „Ortopedija – Novi život“, a događaju su prisustvovali i Ljupka Mihailovska, narodna poslanica u parlamentu Republike Srbije, članovi Saveza paraplegičara i kvadriplegičara Srbije i korisnici Doma za smeštaj odraslih invalidnih lica.

- Istorijski muzej Srbije i Banca Intesa su uspostavili dobru saradnju, pozitivan primer javno privatnog partnerstva, koje je rezultiralo prikazivanjem dela kulturno - umetničkog blaga Intesa Sanpaolo grupacije u našem muzeju, i donacijom koja je omogućila muzeju da dobije platformu za osobe sa invaliditetom, čime je Istorijski muzej Srbije značajno podigao nivo pristupačnosti i inkluzivnosti - poručila je prisutnima dr Dušica Bojić, direktorka Istorijskog muzeja Srbije.

Dr Dušica Bojić - direktorka Istorijskog muzeja Srbije

Nakon zvaničnog puštanja u rad platforme, gosti su imali priliku da se uz stručno vođenje upoznaju sa aktuelnim postavkama Muzeja, izložbama „Đorđe Stanojević – čovek koji je osvetlio Srbiju” i „Smrt Karađorđa Petrovića”.

Istorijski muzej Srbije osnovan je 1963. godine i poseduje Istorijsku zbirku, Likovnu zbirku, Zbirku primenjene umetnosti, Arheološku, Numizmatičku i Etnografsku zbirku, Zbirku kopija fresaka i ikona, Zbirku arhivalija, kao i Zbirku stare i retke knjige. U njegovom sastavu nalazi se i Konak kneza Miloša Obrenovića na Topčideru, koji je podignut 1831. godine i predstavlja jedan od poslednjih graditeljskih i umetničkih tragova osmanske kulture u Srbiji.

Kao vodeća banka na tržištu Srbije mereno svim ključnim pokazateljima uspešnosti bankarskog poslovanja, Banca Intesa ima važnu ulogu u ekonomskom razvoju zemlje, ali u životu celokupne društvene zajednice. Društveno odgovorno delovanje Banca Intesa primarno se temelji na pružanju podrške umetnosti i kulturi, na šta je upućuje opredeljenje njene matične grupacije Intesa Sanpaolo, kao i poreklo koje vuče iz Italije, zemlje koja se stara o najvećem delu svetske kulturne riznice.

Sandra Lazarević - direktor Sektora za PR i marketing komunikacije Banca Intesa

Foto: Promo

Pogledajte još