MOJE PUTOVANJE IZ SNOVA: Andrija Jurašin - Karibi, Terks i Kejkos

Pred njim se otvara jedan fascinantan, paralelni svet koji vrvi od života bezbroj biljnih i životinjskih zajednica, svet najraskošnijih boja i oblika koji međusobno savršeno komunicira svojim tajnim "internetom".

SMEŠTAJ – kakav smeštaj je, po vašem mišljenju, najbolje rešenje?

- Najbolje rešenje je ono koje prija vašem karakteru i novčaniku. Po oba kriterijuma, za mene je, najčešće, idealan smeštaj - šator. Prednosti ovakvog smeštaja su višestruke. Ne postoji hotel na svetu koji može da obezbedi takav luksuz kao običan šator, ako ga postavite na pravo mesto. U šatoru, za razliku od hotela, nemate dobar pogled na prirodu, već ste u u njenom središtu. Ne morate da zamišljate mirise i zvukove prirode. U udobnoj sobi, kiša ne uspavljuje tako lepo, niti možete da čujete životinje koje se noću šunjaju oko vas. A kada se probudite, samo ste na jedan korak od najlepše scenografije na svetu. Ipak, ovom prilikom bio sam smešten kod prijatelja, u kući na plaži.

HRANA – koja su vam bila omiljena jela/lokalni specijaliteti na tom putu?

- Nema restorana koji ima tako bogat meni kao Karipsko more, a svi vlasnici Mišelin zvezdica, mogu da zavide ženama sa ovog ostrva koje čudesnom brzinom i lakoćom ponudu mora pretvaraju u gastronomski praznik i jela čija imena ne znam. Da ih pitate kako - u čudu bi vas gledale. Ta veština im je u genima, određena mestom življenja.

PIĆE – u kojim napicima ste najviše uživali?

- Preko dana voda, uveče vino, to je kombinacija koja najviše prija mojim čulima.

AKTIVNOSTI – kako ste najradije provodili slobodno vreme?

- Kada ste na Karibima, šteta je ne videti svet ispod površine mora. Išao sam na ronjenje do udaljenih grebena koji su svojevrsni morski megalopolisi na kojima živi na hiljade morskih bića. Imao sam sreću da, kroz ronilačku masku, izbliza vidim ajkule, velike morske kornjače, jegulje, raže i ribe nestvarnih oblika i boja. Fascinantan svet, po mnogo čemu zanimljiviji od našeg, suvozemnog.

NEXT TRIP – gde planirate sledeće da otputujete?

- Zemlja Magelana i Vaska de Game - Portugal. Radujem se ponovnom susretu sa prijateljima koji imaju sportski klub na obali. Nestrpljiv sam da se nađem među ljudima čiji jezik peva i da uživo slušam koimbranski fado. Ne znam šta ću još videti, ali osećaj mi govori da je Portugal jedno od onih mesta gde vreme postoji samo u časovnicima i gde postaje jasno zašto java nije dovoljna.

DREAM TRIP – koje mesto biste voleli da posetite tokom života?

- Afrika mi uporno dolazi u snove i ostavlja neke čudne poruke. Ne znam koliko ću još moći da ih ignorišem. Jedva čekam da osetim prašinu savane i svojim očima vidim jedini kontinent na kojem podjednako ima lepote koliko patnje. Trudiću se da izbegnem mesta zagađena turizmom I odem tamo gde se ne čuje nijedan svetski jezik, već samo jezik životinja i domorodaca.

Autor: Mario Badjuk
Foto: Privatna arhiva

Pogledajte još