TOKOM SEKSA OSEĆATE BOL I NISTE DOVOLJNO VLAŽNI?: Možda bolujete od vaginizma

Postoje žene koje se s ovim problemom bore svakodnevno. Svaki seks kao da im je prvi. O čemu se zapravo radi?

Vaginizam je stanje u kojem se vaginalni mišići grče pri bilo kojem dodiru sa stranim telom.

Kao prvo, seks u stanju vaginizma je u potpunosti onemogućen, jer se zid maternice blokira i mišići počinju da se grče. Čak i ako je početna penetracija bila uspešna, ako se u jednom trenu vagina blokira, tada treba prekinuti seks, jer je situacija bolna po obe strane.

Što dovodi do vaginizma? Uzroci su uglavnom emocionalne prirode, i povezani su s traumama iz detinjstva, porodičnim vaspitanjem koji seks predstavlja kao nešto grešno, istorijom seksualnog zlostavljanja ili nekih zdravstvenih stanja poput operacije vrata materice. Takođe, ovo su samo neki od razloga, ali ginekolozi se u jednom slažu - vaginizam najčešće nije fizička disfunkcija.

Neki podaci govore da od ovoga pati oko 15 odsto ženske populacije. Američka ginekologinja Rebeka But ovo stanje stručno naziva "poremećaj genitalija".

- Ženama je često neprijatno da pričaju o tom bolu za vreme penetracije. Najčešći razlozi zbog kojeg ćute su osećaj neprijatnosti i misli da su jedine kojima se to dešava, upravo zato što se o vaginizmu u javnosti ne razgovara - objašnjava dr But.

Da bi se vaginizam izlečio, pre svega je potrebna terapija. Nakon razgovora sa seksualnim terapeutom ili ginekologom ili psihologom, kreće i mehanički proces izlečenja uz pomoć dilatatora i anestetičkih gelova, a u nekim slučajevima pomaže i operativni zahvat.

Pre svega, žena koja pati od vaginizma, mora biti svesna da nije sama i da bez ustručavanja potražiti stručnu pomoć.

Izvor: Prva
Foto: Ilustracija/Unsplash

Pogledajte još