Vladajuća stranka Šri Lanke osvojila skupštinsku većinu

KOLOMBO, 9. april 2010. (Beta-AP/AFP) - Vladajuća stranka predsednika Šri Lanke Mahinde Radžapakse osvojila je veliku većinu na prvim parlamentarnim izborima u zemlji posle okončanja rata sa pobunjenim tamilskim separatistima, saopštila je u petak državna izborna komisija.

Radžapaksina Alijansa za slobodu ujedinjenog naroda je prema do sada raspoloživim rezultatima osvojila 117 od 225 mesta u parlamentu. Još treba da se objave rezultati za preostalih 45 mesta sa izbora održanih u četvrtak, navela je komisija.

Za prostu većinu potrebnu da se formira vlada stranka treba da osvoji 113 mesta. Najveći rival predsednikove stranke, Ujedinjeni nacionalni front, osvojio je 46 mesta.

Još jedna opozicona stranka koju predvodi pobeđeni predsednički kandidat i bivši šef generalštaba Sarat Fonseka, osvojila je pet mesta a tamilska partija je dobila 12 mesta iz regiona na severoistoku, gde joj je uporište.

Ti rezultati su predsedniku osigurali političku prevlast ali je nejasno da li njegova koalicija može da sakupi dvotrećinsku većinu potrebnu za promenu Ustava.

Pogledajte još