Hristova plaštanica od danas izložena u Torinu

TORINO, 10. aprila 2010. (Beta-AFP) - Platno u kojem je, kako se veruje, sahranjen Isus Hrist, biće u subotu prvi put izloženo u Torinu posle deset godina.

Očekuje se da će platno, koje se naziva i Torinski ili Sveti pokrov, u torinskoj katedrali do 23. maja videti dva miliona ljudi. Reč je o komadu platna na kojem se vidi lik čoveka za kojeg se veruje da je umro posle mučenja, koje je uključivalo i razapinjanje na krst. Hrišćani veruju da je u to platno posle smrti bio umotan Isus Hrist i da je lik koji se vidi na tkanini upravo njegov.

U italijanski grad doći će i papa Benedikt Šesnaesti, koji ce 2. maja održati misu i blagosiljati okupljene. Za vreme izložbe platno će dnevno moći da vidi 48.000 ljudi. Hristova plaštanica, čije su dimenzije 4,36 metara sa 1,10 metara, pronađena je sredinom 14. veka u Francuskoj. Platno je vekovima u centru polemike između naučnika koji veruju u njegovu autentičnost i onih koji u to sumnjaju. Istoričari, koji se oslanjaju na određivanje starosti pomoću ugljenikovog izotopa 14, obavljeno 1988, ustanovili su da je platno nastalo u Srednjem veku, između 1260. i 1390, ali je i taj metod doveden u pitanje.

Pogledajte još