SREDNJA STRUČNA SPREMA SVE TRAŽENIJA NA TRŽIŠTU RADA

Poslodavci su tokom 2017. u 60% oglasa tražili kandidate sa srednjom stručnom spremom. Sa druge strane više od polovine kandidata imalo je visoku stručnu spremu.

Svaki treći kandidat ima 10 i više godina radnog iskustva, dok onih sa od 1 do 3 godine iskustva ima 21%. Bez ikakvog radnog iskustva na slobodna radna mesta konkurisalo je skoro 8% kandidata.

Jedan kandidat – više od 10 konkurisanja godišnje

U 2017. godini na sajtu je objavljeno skoro 31 000 oglasa, dok je na razne pozicije konkurisalo gotovo 200.000 kandidata. Prosečan broj prijava po konkursu u prethodnoj godini iznosio je 75, što znači da je jedna osoba u proseku konkurisala oko 12 puta preko našeg sajta.

Na 6% objavljenih oglasa poslodavci su označili da se na njih mogu prijaviti i osobe sa invaliditetom, a objavljeno je i 7872 oglasa u kojima je preduslov za konkurisanje za radnu poziciju bilo poznavanje traženog jezika. Najčešće je to bio engleski jezik, potom nemački i ruski.

IT-jevci i dalje na ceni

Radna mesta iz IT sfere na kojima je ponuda poslova bila veća od interesovanja kandidata su: JAVA Programer, .NET Developer, Software Developer/Programer, C#/C++ Developer i PHP programer. Najviše su traženi programeri srednjeg senioriteta (skoro 50%), dok je u manjoj meri bilo potrebe za junior i senior programerima (oko 20%).

Van IT oblasti, najviše šansi za zaposlenje u prethodnoj godini su imali: frizeri, kuvari, mehaničari/automehaničari, vozači i mašinski inženjeri.

Sa druge strane, pozicije na kojima je bilo manje objavljenih oglasa u odnosu na broj konkurisanja, odnosno na kojima je tokom 2017. godine bilo teže pronaći posao su: content manager, asistent na ekonomskim projektima, asistent na projektima u finansijama, promo lider, sudski izvršitelj/pomoćnik.

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.