Divlje jagode

Po mnogima najveći, a svakako jedan od najvećih hard rok bendova bivše Jugoslavije, Divlje jagode, posle SKC-a i Bir festa, održao je kontinuitet nastupa u Beogradu, ovoga puta u velikoj sali Doma sindikata. 

Grupa je sada rešila da nastupi u dvorani sa stolicama jer je želela dve stvari – da to bude veliki koncert, a da budu komotni i oni najstariji fanovi.

Sala, nažalost, nije bila puna – tek oko 1.000 ljudi je došlo da čuje gitarskog maestra Zeleta Lipovaču i njegovu ekipu. Šta je uzrok tome – da li neke stvari koje se tiču benda ili je problem malo širi, sa ekonomskim aspektom, tema je za širu diskusiju. U svakom slučaju, kvalitet svirke kakav uvek pružaju i ugođaj koji nude Divlje jagode zaslužuju barem pun Dom sindikata, bez ikakve dileme. 

Uložen trud su posebno mogli da primete oni koji redovno dolaze na njihove koncerte, pre svega po značajnim promenama u set-listi. Posle zapaženog nastupa benda "Eternia" koji uskoro za "One Records" izdaje debi album pod nazivom "Oltar vremena", "Jagode" nisu, kao prethodnih godina, kretale sa "Motorima", već je po prvi put u Beogradu odsviran njihov "najnoviji" singl od pre četiri godine Piramida

Usledilo je još jedno iznenađenje – i za sjajnu Zbog tebe, draga sa albuma "Labude, kad rata ne bude" ovo je bila beogradska premijera, a na nju se sasvim lepo nadovezala jedna od "najhitičnijih" pesama iz novije faze benda – Dobrodošla, ljubavi. Više nego dobrodošao je, po reakciji publike, bio i prelazak na "arhivski materijal" - Dodirni me, Šejla, Autostop... Ipak su Divlje jagode ime stekle krajem sedamdesetih i u prvoj polovini naredne decenije. 

Sa iznenađenjima u repertoaru nije se štedelo – prvi put su se uživo čule Patkica, Potraži put,pa instrumentalna Magic Love sa istoimenog Zeletovog solo albuma, za uživanje je bila divna balada "Zvezda severa" koja je, neobično, petnaestak godina po objavljivanju, nedavno dobila i video spot.

Nekada su Divlje jagode za mikrofonom imale Tonija, pa Alena, pa Tifu, još nekoliko pevača se kasnije smenjivalo. Sada vokalne deonice dele mladi Marko Osmanović, koji uz to svira gitaru, i basista Čeha – čovek koji, posle Zeleta, ima najduži staž u bendu. 

Očekivano, kao i prethodnih godina, Toni Janković je gostovao u nekoliko pesama – svojim karakterističnim glasom obojio je vanvremenske balade Krivo je more, Jedina moja, iznenađenje je bilo pojavljivanje bubnjara originalne postave Adonisa Dokuzovića.Ugostile su "Jagode" i jednu mladu damu koju je Zele čuo kao član žirija tokom takmičenja "Borba bendova". Marijana iz Niša je dala sasvim novu boju pesmi "Sto vijekova" sa istoimenog albuma, odmah joj je "prišiveno" da je 2srpska Tarja Turunen".

Obično je grupa dva puta, na početku i pred kraj, svirala "Motore" - sada je duplo izvođenje dobila "Kap po kap". Upravo uz nju okončano je dvoipočasovno druženje sa legendarnim bendom koji će u četvrtak, 15. aprila, nastupiti u SPENS-u pred, nadamo se, daleko više Novosađana. Divlje jagode to svakako zaslužuju.

Milan Ćunković

Pogledajte još