NIŠTA OD SLOBODE: Nalog za hapšenje Asanža ostaje na snazi

Sudija Ujedinjenog Kraljevstva odbio je da odbaci nalog za hapšenje protiv osnivača Vikiliksa Džulijana Asanža, prenosi RT.

Ovo znači da Asanž neće moći da napusti ambasadu Ekvadora u Londonu u kojoj boravi od 2012. godine.

On je utočište u ambasadi pronašao kako bi izbegao izručenje Švedskoj, zbog navoda o seksualnom zlostavljanju i silovanju. Međutim, švedski tužioci su kasnije te optužbe odbacili.

Ipak, Asanž nije mogao da napusti ambasadu u Londonu, jer bi se suočio sa hapšenjem zbog kršenja uslova za plaćanje kaucije u Velikoj Britaniji.

Asanžov advokat Mark Samers tvrdi da bi nalog za hapšenje trebao da bude odbačen jer je izgubio svoju svrhu i funkciju, navodeći da su optužbe iz Švedske povučene.

- Asanž je pet i po godina proveo u uslovima koji su veoma slični zatvorskoj kazni, bez adekvatne medicinske nege, sunčeve svetlosti, kao i okolnostima koje su uticale na to da se njegovo fizičko i psihičko zdravlje pogorša - rekao je on.

Aron Votkins, koji zastupa tužilaštvo nazvao je ovaj argument "čudnim i neodrživim", dodajući da je to bio pokušaj "urušavanja zakona" kako bi se Asanžu dozvolilo da napuste ambasadu.

- Asanž je pušten na slobodu uz kauciju, ali je bio dužan da se odazove pred sudom u određenom roku, što on nije uradio. Prema tome, nalog za hapšenje ostaje na stazi - rekao je Votkins, ističući da je Asanžova situacija "izuzetno jednostavna".

Izvor: Telegraf.rs/rt.com

Foto: RT/YouTube-Printscreen

Pogledajte još