Francuska zvezda na harfi - Xavier De Maistre: Novi nastup sa Beogradskom filharmonijom na Kolarcu

Pod dirigentskom palicom nekadašnjeg šefa-dirigenta Uroša Lajovica, de Maistre će zajedno sa orkestrom Filharmonije izvesti izuzetno popularan “Koncert Aranhuez” Rodriga.

Posle nastupa, Xavier de Maistre će se družiti sa publikom i potpisivaće diskove u holu Kolarčeve zadužbine. Biće to prilika da ljubitelji klasične muzike nabave i njegov aktuelni album "Serenata Española".

Muzičko putovanje po Iberijskom poluostrvu za dvoje: Na svom novom albumu francuski harfista Xavier de Maistre udružio je snage sa legendarnom umetnicom na kastanjetama Lucero Tena!

Xavier de Maistre spada u one internacionalno priznate muzičare koji iznova uspevaju da redefinišu mogućnost intrumenta koga sviraju. Na svojim albumima on se nije ustručavao da svojom harfom dočara radove poznatih savremenika poput Toshio Hosokawa, ali i neprevaziđenih klasika poput Smetane, Mozarta i španskog kompozitora Rodriga.

Najnoviji, šesti po redu album Xaviera de Maistrea, fokusira se na Španiju i na dela originalno napisana za gitaru, klavir i čitav orkestar. Serenata Española (Sony Classical) donosi aranžirane kompozicije vodećih španskih kompozitora – Antonio Soler, Isaac Albéniz i Enrique Granados. Ali ovo izdanje ne sadrži samo izvanredan solo rad na harfi, već i vatrene duete sa legendarnom meksičko-španskom plesačicom flamenka - Lucero Tena.

Upravo je spoj harfe i kastanjeta dobitna kombinacija koju još niste čuli. Ovo dvoje umetnika prvi put su se sreli nakon koncerta koga je Xavier de Maistre održao 2015. godine u Madridu. Francuski umetnik na harfi bio je opčinjen ličnošću španske muzičke ambasadorke, virtuoznom izvođačicom koja je nastupala sa takvim muzičkim veličinama kakav je dirigent Rafael Frühbeck de Burgos ali operski superstar Plácido Domingo.

Xavier de Maistre kasnije je prokomentarisao:

- Lucero Tena predstavlja Španiju u svoj njenoj temperamentnosti, jedinstvenosti, veličini, melanholiji i energiji.

Upravo je to bio razlog koji je ovo dvoje umetnika spojio na sceni gde su koncertnim nastupom izneli zajedničko muzičko izdanje koje ilustruje i prikazuje u svoj svojoj šarolikosti tri veka španske klasične muzike.

Više o nastanku ovog albuma pogledajte u trejleru:

Foto: C Beatrice Waulin/Promo

Pogledajte još