Šta je TRE i kako vam može pomoći da izgubite višak kilograma?

TRE (Time-restricted eating) je pravi način da vremenskom kontrolom ishrane dođete do savršenih rezultata.

TRE je vrsta privremene dijete koja se zasniva na teoriji da većinu budnih sati čovek provede grickajući nešto. Stoga se način da regulišemo telesnu težinu krije u smanjenju broja sati u kojima ćemo jesti.

To znači da možete jesti od podne do 7 uveče, ili od 8 ujutru do 2 popodne. Na vama je odluka o tome koliko časova dnevno ćete jesti. Međutim najveći uspeh postiže se kada što ranije prestanete da jedete.

Na primer istraživanje sprovedeno na Univerzitetu u Alabami na 11 muškaraca i žena prekomerne težine pokazalo je da TRE efikasno radi. Oni su prva 4 dana jeli samo od 8 ujutru do 2 popodne, a zatim još 4 dana od 8 ujutru do 8 uveče. Preko noći trošili su veću količinu masti, a hrana im se preko dana manje tražila. Međutim, ovo je malo istraživanje, a sada se čeka još rezultata drugih studija, da bi se utvrdilo da li TRE može da postane vodeća dijeta na polju dugotrajnog gubljenja kilograma.

Ukoliko ste osoba koja voli da gricka ili niste tip koji jede rano, ovaj način ishrane za vas će biti izazov da sagorite masne naslage na veoma inovativan način. Naravno, količina izgubljenih kilograma zavisi od kvaliteta hrane koju birate za vaše obroke. Ukoliko i budete jeli tačno u određeno vreme, ali budete birali nezdravu hranu, rezultat će izostati.

Ovaj način ishrane ne mogu da podnesu ljudi koji mnogo vežbaju ili imaju dijabetes, jer dovodi do smanjenog šećera u krvi.

U pauzi od hrane, koja počinje u 2 posle podne, možete piti kafu i čaj, kao i šejkove od zelenog voća tokom celog dana.

Ukoliko niste spremni da se potpuno pridržavate TRE režima, dovoljno je da prestanete kasno da jedete, jer je potreba za hranom noću posledica stresa, a ne gladi.

TRE praktikujte jedino ako odgovara vašem organizmu i načinu života.

Izvor: Lepota&Zdravlje
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.