USNE SU VAM SUVE I ISPUCALE? Deset najbržih načina da ih izlečite

Naše usne su veoma nežne - nemaju melanin pa su podložne opekotinama od sunca, a mi sami uništavamo njihov zaštitni sloj kada ih ližemo (zbog štetnih enzima u pljuvački). Zato, ako želimo glatke, zdrave usne koje mame na poljupce, moramo koristiti po neki trik. Mi smo pronašli 10 jednostavnih, a efikasnih trikova koji će vam pomoći da zaboravite na suve i ispucale usne.

Izbegavajte mat ruževe

Iako su moderni, mat ruževi isušuju naše usne. Zato Instagram zvezde koriste razne tretmane i hidratantne prajmere kako bi smanjili štetu dok reklamiraju ove proizvode.

Koristite piling za usne

Piling je od presudnog značaja za zdrave usne, ali kako su kiseli pilinzi prilično štetni, odlučite se za prirodni tretman. Možete ih kupiti (pažljivo proverite sastojke ili ga sami napravite). Osnova može biti ulje (ši buter ili kokosovo), sa zrncima šećera kao pilingom. Po ukusu, možete dodati eterična ulja ili zgnječeno voće ili povrće.

Spasonosni recept za usne

Koristite ovu masku preko noći za brze rezultate:

- organski med
- kakao maslac
- maslinovo ulje

Pomešajte sastojke u retku pastu i nanesite na usne pre odlaska na spavanje. Lepota ovog recepta je što vam nisu potrebni vazelin ili pčelinji vosak, već namirnice koje već imate u ostavi.

Koristite ulja visoke komedogenosti

Komedogenost je osobina za koju ne znaju svi. Ona pokazuje sposobnost ulja da zatvaraju pore. Na primer, kokosovo ulje ima visoku komedogenost, pa ne bi trebalo da ga nanosite na lice (jer će zatvoriti pore), ali je odlično za usne i telo jer će popuniti male pukotine.

Hidrirajte se i spolja i iznutra

Telo je u konzistentnom stanju - ako koži i unutrašnjosti fali vode, to će se odraziti i na usnama. Vodite računa da pijete dovoljno vode i koristite hidratantna sredstva.

Koristite ovlaživač

Suv vazduh u kući i kancelariji često je razlog suvih usana, naročito zimi. Kako biste učinili vazduh u kući vlažnijim, ostavite otvorena vrata od kupatila dok se tuširate, nabavite kućne biljke i držite činije sa vodom na grejnim telima.

Maska od krastavca

Sećate se onih smešnih scena iz filnova kada žena sedi sa kolutovima krastavca na očima? Ovaj trik koristi i usnama takođe! Izrežite krastavac na tanke kolutove ili napravite pastu od krastavca i držite na usnama 5-10 minuta. Ovaj trik je naročito koristan zimi.

Balzam za usne sa keramidima

Vaše usne imaju prirodan zaštitan sloj, ali ga uništavaju hrana, šminka, razni tretmani i vreme. Keramidi pomažu telu da prirodno povrati ovaj zaštitni sloj.

Izbegavajte preterano kiselu hranu i začine

Kisela i začinjena hrana narušava zaštitni sloj na usnama i čini ih podložnim oštećenju. AKo ne želite suve i ispucale usne, izbegavajte takvu hranu.

Koristite kremu za sunčanje

Vaše usne su osetljive na sunčeve zrake kao i koža na licu i telu. Da biste ih zaštitili, koristite kremu za sunčanje sa zaštitnim faktorom najmanje 15.

Izvor: Fokuzz.com
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još