EP u Beogradu najvažnije takmičenje za EHF

BEOGRAD, 12. aprila 2010. (Beta) - Predsednik Evropske rukometne federacije (EHF) Tor Lian izjavio je u Beogradu da je Evropsko prvenstvo 2012. godine u Srbiji trenutno najvažnije takmičenje za Federaciju i da se nada da će biti uspešno.

"Organizovanje Evropskog prvenstva je proces. Srbija je dobila organizaciju i za nas je sada veoma važno da to takmičenje bude uspešno", rekao je Lian na konferenciji za novinare posle žreba za kvalifikacije za EP 2012.

Generalni sekretar EHF-a Mihael Viderer istakao je da je žreb za kvalifikacije bio izvanredan primer odlične organizacije. "Bila je sjajna atmosfera, baš kao što smo želeli i kako nameravamo da promovišemo naredno takmičenje. Ovo je bilo veliko i pozitivno iskustvo", rekao je Viderer.

Predsednik Rukometnog saveza Srbije Velimir Marjanović zahvalio se svima koji su prisustvovali žrebu u Skupštini grada. "Zamolio bih predstavnike medija da zajedno sa nama pomognu organizaciju Evropskog prvenstva u Srbiji. Posebno se zahvaljujem timu iz EHF-a koji nam je pomogao u organizaciji današnjeg žreba", rekao je Marjanović. 

Prema njegovim rečima, pre tri godine postojala je samo vizija o tome da treba da se održi EP, a od danas je Srbija na putu ka tome.

"Nadamo se da ćemo gledati fantastičan rukomet 2012. godine i da ćemo uraditi ono što smo obećali - da ćemo na tom prvenstvu igrati za medalju", rekao je Marjanović.

Generalni sekretar Rukometnog saveza Srbije Božidar Đurković naglasio je da se nada će Srbija uspešno obaviti sve zadatke koji joj predstoje do EP.

"Pred nama su složeni zadaci koje ćemo, nadam se, uspešno obaviti. S obzirom da su evropska prvenstva pratili veliki broj navijača i veliki broj novinara, ta lestvica je podignuta na jako visok nivo i svako EP dodaje neki novi kvalitet", rekao je Đurković.

On je dodao da je pred Srbijom veliki zadatak, ali i da želi da se pokaže kao dobar domaćin.

"Što se tiče objekata sve ide po planu. Gradi se novi objekat u Nišu i grad će do prvenstva 2012. dobiti novu dvoranu sa 9.000 mesta", rekao je Đurković.

Sastav kvalifikacionih grupa za Evropsko prvenstvo 2012. godine u Srbiji koji su određeni žrebom u Beogradu.

Prva grupa: Mađarska, Makedonija, Bosna i Hercegovina, pobednik Grupe A;

Druga grupa: Hrvatska, Španija, Rumunija, Litvanija;

Treća grupa: Poljska, Slovenija, Ukrajina, Portugal;

Četvrta grupa: Švedska, Slovačka, Crna Gora, pobednik Grupe C;

Peta grupa: Nemačka, Island, Austrija, pobednik Grupe B;

Šesta grupa: Norveška, Češka, Holandija, Grčka;

Sedma grupa: Danska, Rusija, Belorusija, Švajcarska.

Pogledajte još