KAD LJUBAV POSTANE OPSESIJA: Da li ste zavisni od partnera?

U mnogim emotivnim vezama, partneri imaju naviku da sve rade zajedno, stalno su u kontaktu i nemaju svoje živote. To ih menja kao ličnosti, a u najgorem slučaju jedna od strana može osetiti prezasićena zbog čega će imati potrebu da se udalji i ogradi.

- Ne možete tražiti osobu koja će vas ispunjavati i popuniti sve rupe u vašem životu Morate biti i ostati svoji. Ako ne razmišljate na taj način, veoma lako možete postati zavisni od partnera, ali i svoje sopstvene sreće - kaže ekspert za veze Džejms Pris za "Elit dejli".

Sledeći znaci pokazuju da ste previše zavisni od vašeg partnera:

Ne postoji vaše vreme, već samo zajedničko

- Provođenje beskrajnih sati opuštajući se krevetu sa voljenom osobom zvuči divno mnogim ljudima. Ipak, iako ovo može biti savršen vikend plan, trebalo mi malo da razmislite šire o tome. Izbegavanje porodice i prijatelja nikada nije dobra ideja, ali se može desiti ako je vaš partner prioriter - savetuje Pris.

Poželjno je da parovi zadrže svoju grupu prijatelja, izađu zajedno, provode vreme odvojeno, pa čak i da otputuju sami. Odvajanje vreme za sebe i druge ljude sa strane dozvoljava vam lični rast, vredno vreme sa voljenim osobama, i prostor za vas kao individuu.

Njegova interesovanja postaju sada i vaša

Veoma je uzbuđujuće iskustvo otkrivati zajedničke hobije, interesovanja i želje, jer kada otkrijete partnerove strasti, možete uživati u njima i na taj način se još dublje povezati. Ali, veoma je važno da zadržite i svoja interesovanja, odnosno ono što vas čini srećnom osobom.

- Uživate da provodite svaki mogući trenutak sa partnerom? Predložite neki vaš hobi u kome možete oboje da učestvujete - predlaže Pris.

Pokušavate da budete bolja verzija sebe

Vaš partner može da vam čuva leđa, obogati život i podigne vam samopouzdanje. Ipak, u nekim slučajevima to može biti loše po vas.

- Neki ljudi ne mogu da urade bilo šta bez potvrde partnera. Ne mogu da izaberu šta da obuku, jedu ili da donesu odluku, dok im partner ne kaže da je to u redu - ističe Prisova.

Stručnjak za ljubavne odnose savetuje da morate da budete dovoljno jaki da donosite svoje lične odluke.

Lako se iznervirate zbog njega

Prema mnogobrojnim studijama o vezama, loša komunikacija između partnera nastaje kada izbegavate da uđete u konfliktne situacije sa partnerom. To je sasvim prirodna stvar, koja se zasniva na slobodnom razmišljanju, iskazivanju svojih želja i stavova.

Postoje i slučajevi kada jedna strana pokazuje ljubomornu stranu koja pokazuje da ste previše zavisni od partnera. Reč je o osećaju besa, koji može da bude prisutan i duže vreme u vama, čak i bez razloga.

Ako primetite da postajete ljubomorni ili se u vama javlja osećaj besa zbog partnera, čak i ako on nije uradio ništa loše. Razlog je što ste uplašeni da nešto ne pođe po zlu ili da će druga osoba osvojiti njegovu pažnju.

Plašite se da kažete svoje mišljenje

Možda ste previše uplašeni ili nervozni da iskažete svoje mišljenje, pa i da ne želite da čujete nijednu kritiku upućenu vama. To znači da ćete prihvatiti da u sebi zadržavate emocije, samo kako biste održali mir u ljubavnoj vezi.

Ova strategija skriva vaša najdublja osećanja, pa samim tim i ograničava vašu sreću. Takođe bi mogla da izazove štetu u vezi.

- Ako svemu kažete da vaš partner može misliti da vam ništa ne smeta ili da niste zainteresovani. Imajte u vidu da vaš stav i mišljenje može dodatno privući partnera, pa se ne plašite da diskujete o stvarima na normalan način.

Izvor: Super žena
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još