Privrednici sve neurednije otplaćuju kredite

BEOGRAD, 13. aprila 2010. (Beta) - Privrednici su na kraju marta ove godine kasnili u otplati 11,7 odsto ukupno uzetih kredita, što je za skoro tri odsto više nego na kraju februara, saopštilo je Udruženje banaka Srbije (UBS).

Prema podacima Kreditnog biroa udruženja, u martu je kasnila otplata 9,2 odsto svih kredita privredi, preduzetnicima i građanima, i u odnosu na februar veća je za 1,9 odsto.

Preduzetnici su za kašnjenjem otplaćivali 9,4 odsto pozajamica, što je za 1,4 odsto više nego u februaru, dok je u docnji bilo 3,3 odsto kredita građanima, koliko i u februaru.

Na kraju marta ukupne pozajmice banaka iznosile su 1.482 milijarde dinara i za 1,5 odsto su veće nego prethodnog meseca. Preduzeća su ukupno dugovala 1.012 milijardi dinar, 1,1 odsto više nego u februaru, dok su preduzetnici svoja zaduženja povećali za 0,6 odsto, na 47,1 milijardu dinara.

Građani su bili zaduženi u iznosu od 423,2 milijarde dinara, što je za 2,5 odsto više nego na kraju februara. Najveći dug građana, u iznosu od 234,4 milijarde dinara, je po osnovu stambenih kredita i pozajmica za adaptaciju i za 1,9 odsto je veći nego prethodnog meseca.

Pogledajte još