Strategija za sever Kosova doživela neuspeh

BEOGRAD, 14. aprila 2010. (Beta) - Bivši administrator UNMIK-a za severnu Kosovsku Mitrovicu Džerald Galuči ocenio je da je strategija za sever Kosova međunarodnog civilnog predstavnika Pitera Fejta doživela "očigledan neuspeh" i da problemu Kosova treba prići "statusno neutralno", uz tesnu saradnju sa lokalnom srpskom zajednicom.

Galuči je u autorskom tekstu za Transkonflikt (http://www.transconflict.com), organizaciju koja se bavi zapadnim Balkanom, naveo da bi međunarodna zajednica, pre svega, trebalo da podrži napore zajednice na severu Kosova da "normalizuje svakodnevni život".

"Ključni deo toga bi bilo ponovno otvaranje lokalnih sudova koji bi u saradnji sa lokalnom policijom rešavali krivična i građanska pitanja. Policija je i dalje nemoćna čak i da napiše prijavu za saobraćajne prekršaje, jer ne postoji lokalni sud koji bi donosio presude", napisao je Galuči, penzionisani američki diplomata.

Prema njegovim rečima, to bi se moglo ostvariti postizanjem sporazuma sa Srbijom po pitanju suda čija bi nadležnost bila ograničena na sever Kosova, koji bi primenjivao odredbe i zakone UNMIK-a, sa sudijama i ostalim zvaničnicima koje bi birali Srbi, ali koje bi imenovao i koji bi radili pod zastavom Ujedinjenih nacija.

Pogledajte još