MOJE PUTOVANJE IZ SNOVA: Iva Kevra - Jekaterinburg

Zbog posla se iz rodne Pule preselila u Beograd, a uvek ističe da se nikada nije osećala kao stranac u Srbiji. Ovde je navikla da živi. Za naš portal, lepa Hrvatica podelila je svoje impresije o nezaboravnom desetodnevnom boravku na Pozorišnom festivalu u Rusiji:

- Možda nije iz snova, ali za mene jedno predivno iskustvo koje ću pamtiti zauvek. Bilo je to pretprošlo leto kada sam sa kolegama i drugarima s predstavom „Bajka o mrtvoj carevoj kćeri“ otišla u Jekaterinburg u Rusiji. Pozvao nas je sam pisac ovog komada Nikolaj Koljada da budemo njegovi gosti na Međunarodnom pozorišnom festivalu savremene dramaturgije. Desetak dana u junu mesecu kada noć ne pada. Bele noći su jedinstveno iskustvo kada u tri ujutro noć nije ni pala, a kreće da sviće.

SMEŠTAJ

- U smeštaju sam uvek najmanje vremena, verujem da će se godinama to promeniti, pa ga za sad slabo i pamtim, no sećam se da smo bili smešteni u hotelu u centru grada sa super uslovima i prijatnim osobljem.

HRANA

- Uralska kuhinja veoma je drugačija od onoga na šta smo mi navikli, potpuno druge kombinacije ukusa. Porcije su veoma male, čak i za mene koja ne jedem mnogo, ali izgleda je za njih to sasvim dovoljno. Od začina mirođiju stavljaju gotovo u svako jelo. Zanimljiv je na primer njihov dezert riba u slatkom testu. Sve u svemu, nisam se mnogo najela, ali bilo je zanimiljivo probati njihovu vrstu hrane.

PIĆE

- Od pića imaju sve što možete da zamisllite. Bila sam u veoma velikoj radnji gde se prodaje samo votka. Toliko vrsti votke nisam očekivala da postoje. Najfinije što sam pila jeste pšenično ili mutno pivo koje se kupuje u maloj radnji nalik na fastfood samo, umesto hrane, birate pivo koje se kupuje na litar, a kao grickalice imate u frižideru mnogo vrsta osušenih riba.

AKTIVNOST

- Posetili smo Hram na Krvi koji je sagrađen na krvi poslednje ruske carske porodice Romanovih koja je tu pogubljena. U okviru hrama nalazi se i divan muzej članova carske porodice. Posetili smo i jedan stari rudnik uralskog kamena, zapravo njegove ostatke. Veoma zanimljivo mesto sa duhom prošlosti. Takođe nas je Nikolaj Koljada odveo u Longinovo selo, gde ima vikendicu, u kojoj je započeo svoja prva dela. Divno od njega što je podelio s nama i pokazao nam svoj predivan skroman dom sa divnom prirodom. Iako ne bih volela da se tamo zateknem zimi. Ne mogu ni da zamislim koliko je sigurno hladno i zatrpano snegom.

NEXT TRIP

- Drugarica mi je u Španiji, na selu u blizini Madrida. Našla je privremeni posao na jednoj farmi, tako da se nadam da ću uskoro uspeti da je posetim.

DREAM TRIP

- Mnoga mesta bih volela da posetim, ali jedva čekam da mi se ispuni želja da odem na Havaje, jedno dvadesetak dana da uživam, ležim u pesku, pijem koktele, plivam, plešem, jedem i spavam.

Tekst: Mario Badjuk
Foto: Privatna arhiva

Pogledajte još