Očekivana ovogodišnja inflacija šest odsto

BEOGRAD, 4. juna 2007. (Beta) - Ukupna inflacija na kraju godine će, prema projekcijama Narodne banke Srbije (NBS) biti oko šest odsto, a bazna oko tri odsto, izjavio je u ponedeljak guverner NBS Radovan Jelašić.

"Postoje rizici da se ne ostvare te projekcije, ali će monetarna politika reagovati tako da ograniči njihov eventualni uticaj", rekao je Jelašić na konferenciji za novinare.

Kretanje inflacije do kraja godine zavisiće, prema njegovim rečima, od fiskalne politike, korekcije cena koje su pod kontolom, kao i cena nafte na svetskom tržištu.

Centralna banka je za ovu godinu predvidela rast bazne inflacije od četiri do osam odsto, a u prvom tromesečju ta inflacija, koja se odnosi na kretanje cena koje se tržišno formiraju, iznosila je minus 0,1 odsto, dok je međugodišnji rast bio četiri odsto.

Ukupna inflacija u prvom kvartalu bila je 1,2 odsto i ona je uglavnom posledica rasta regulisanih cena, a međugodišnji rast cena na malo iznosio je 5,6 odsto.

U maju je međugodišnja bazna inflacija iznosila tri odsto, a ukupna 4,4 procenta.

Procene NBS su da će bazna inflacija u drugom tromesečeju bito oko 0,9 odsto, a međugodišnja tri odsto, dok će ukupni rast cena od januara od juna biti oko tri odsto, a međugodišnji oko pet odsto.

Naglašavajući da su inflatorna očekivanja i dalje veća od stvarne i projektovane inflacije, Jelašić je naglasio da će monetarna politika i dalje biti "čvrsta" i naveo da je cilj NBS da bazna inflacija u 2008.godini bude između tri i šest procenata, u 2009. od dva do pet, a u 2010. godini od dva do četiri odsto.

Guverner je istakao da se kurs tržišno formira i da će tako biti i ubuduće, zbog čega su neutemeljene ocene pojedinih ekonomista da je dinar precenjen.

Pogledajte još