Neće biti razgovora o statusu Kosova

PRIŠTINA, 14. aprila 2010. (Beta) - Ambasador Sjedinjenih Američkih Država na Kosovu Kristofer Del izjavio je u sredu da je status Kosova konačan i pozvao Vladu Srbije da ne insistira na novim pregovorima o statusu i teritorijalnom integritetu Kosova.

Posle posete novoformiranoj opštini Klokot u Kosovskom pomoravlju, Del je rekao da Srbija i Kosovo mogu razgovarati o tehničkim pitanjima.

"Svako vreme je pogodno za razgovore između Kosova i Srbije, kao dve susedne zemlje, i o tehničkim pitanjima. Ovi razgovori mogu da se odvijaju kao razgovori dve države u trenutku kada vlada u Beogradu shvati da razgovori o statusu Kosova, teritorijalnom integritetu i podeli Kosova, nisu na pregovaračkom stolu", rekao je američki ambasador.

Govoreći o strategiji za sever Kosova, gde uglavnom žive Srbi, Del je rekao da taj dokument ima punu podršku SAD i da je strategija dobila podršku predstavnika UN, ali da svima treba da bude jasno da se ona ne može ostvariti "preko noći", jer su "stvari u tom delu Kosova išle unazad u poslednjih deset godina".

Pogledajte još