Pritužbe roditelja na sagu o vampirima Sumrak

NJUJORK, 14. aprila 2010. (Beta-AP) - Američka književnica Stefani Majer, jedan od najpopularnih autora knjiga za mlade posle Džoane Rouling, ima još jednu sličnost sa škotskom koleginicom: roditelji i nastavnici se često žale na njene romane.

Saga "Sumrak" prodata u višemilionskom tiražu, našla se na petom mestu godišnjeg izveštaja o "kontroverznim" knjigama koje je u sredu objavilo Američko udruženje biblioteka. Serijal Stefani Mejer o vampirima i mladalačkim ljubavima, na meti je kritika zbog seksualnih elemenata, a u udruženju biblioteka veruju da "Sumrak" izaziva kontroverze i zbog opšteg osećanja neugodnosti kad je reč o natprirodnim pričama.

"Romani o vampirima su godinama meta, a knjige iz serijala `Sumrak' su toliko popularne, da su mnogi ljudi kojima smetaju priče o vampirima, fokusirani na nju", kaže Barbara Džouns, direktorka Ureda udruženja biblioteka za intelektualnu slobodu. Razna hrišćanska udruženja godinama su protestovala zbog magija i natpriodnih sila koje se pojavljuju u serijalu o dečaku-čarobnjaku Hariju Poteru (Harry Potter) u knjigama Džoane Rouling.

Pogledajte još